kunstbus
Dit artikel is 07-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Keith Sonnier

Amerikaans kunstenaar, geboren 31 juli 1941 in Mamou Louisiana.

Keith Sonnier is een minimalistische, performance-, video- en lichtkunstenaar.

Biografie
Keith Sonnier wordt op 31 juli 1941 geboren in Mamou Louisiana. Hij groeit op in een landelijke Frans sprekende Cajun gemeenschap. Vanaf 1959 studeert Sonnier kunst en antropologie aan aan de University of Southwestern Louisiana, Lafayette, waar hij zijn bachelor in 1963 behaalt.
Daarna reist Sonnier naar Engeland, Frankrijk en Italië. In 1963/64 woont hij in Frankrijk, waar hij aan de academie in Parijs studeert bij Andre L'Hote.

Hij keert terug naar de V.S., waar hij van 1964-1966 aan de Rutgers University, New Brunswick, New Jersey studeert en zijn masters behaalt. Sonnier studeert onder Robert Morris en wordt lid van de Rutgers Groep, een informele groep kunstenaars die een vorm van minimalisme ontwikkelde van gevonden materialen. Sonnier begint met glas en neonlicht te werken.

Hij heeft zijn eerste expositie in Douglas College, New Brunswick in 1966.

In 1968 heeft Sonnier een solotentoonstelling in galerie Ricke in Keulen.

Sonnier heeft het karakter van communicatiesystemen onderzocht, van pictogrammen tot electronica. Zijn interesses in antropologie, de tradities van primitieve culturen en hoe zij functioneren heeft ertoe geleid dat hij de rituele gebruiken van taal zowel als zijn mythisch potentieel heeft onderzocht.
Zijn interesse voor gewaarwordingen, zoals geluid, aanraking enz. heeft ertoe geleid dat hij werken in een grote verscheidenheid aan materialen heeft gemaakt, waaronder, metaal, stof (zijde en kaasdoek), papier en rubber, daarbij gebruik makend van zowel muurvlakken als vloervlakken om zijn ideeën voor sculpturen te onderzoeken.

Sinds de late jaren '60 werkt Sonnier ook met neon en video. Zijn onderzoekingen naar het communicatieproces hebben er ook toe geleid dat hij environments creëert door middel van installaties gedomineerd door geluid en licht.

In 1970 heeft hij een solotentoonstelling in de Leo Castelli Gallery in New York, in de Ace Gallery, Los Angeles, in het Stedelijk van Abbemuseum in Eindhoven en in Galerie Rolf Ricke, in Keulen.

Vanaf 1970 maakt Sonnier film- en video-installaties. Hij maakt talrijke werken samengesteld uit neonbuizen, glasplaten en spiegels. Zijn andere interesses zijn onder meer schrijven en woordformatie (bijv. de Sel Series), niet Westerse culturen (nog vergroot door zijn reizen naar India het Verre Oosten en Brazilië), en geavanceerde technieken.

In 1972 neemt Keith Sonnier deel aan Documenta 5 te Kassel en aan de Biënnale van Venetië. Voorts heeft hij een solo expositie in de Leo Castelli Gallery, New York, Keith Sonnier Live and Channel Video, Stereo Projection.

In 1974 ontvangt hij een Guggenheim beurs en de eerste grafiekprijs van de Biënnale van Tokio en heeft hij een solotentoonstelling in de Leo Castelli Gallery in New York, Keith Sonnier: Radio Mix.

In 1977 neemt Sonnier deel aan Documenta 6 te Kassel. In 1979 heeft hij een solotentoonstelling in het Centre Pompidou te Parijs en in 1987 een Overzichtstentoonstelling in het Alexandria Museum of Art in Louisiana. In 1989 heeft hij een solotentoonstelling in het Hirshorn Museum in Washington en de Douglas Hyde Gallery in Dublin.

In 1981 werkt Sonnier in Ahmedbad in India, waar hij twee groepen werken voltooid: de Rangoli series van geschilderde aluminium werken en de Dom-Basor series geconstrueerd van geschilderede bamboe.

Sonnier's werk voor Gemini G.E.L. (een drukkerij voor kunstenaars) omvat onder meer lithografieën, drukwerken en werken van handgeschept papier evenals twee versies van een stereo LP opname Air to Air, die een verbinding vastlegt geleverd door WATS telephone lines, Kant A van de LP geeft de verbinding van New York naar Los Angeles, en Kant B die van Los Angeles naar New York.

Hij heeft solotentoonstellingen in 1991 in Galerie Schroeder, Münchengladbach en in Galerie Rolf Ricke in Keulen; in 1997 Leo Castelli Gallery, New York, Alternating Currents en de Nicole Klagsbrun Gallery, New York, Channel Mix; in 2002 in de Rathaus Galerie, München, Keith Sonnier:Licht und Architektur Oeffentliche Auftragsarbeiten 1990-1991 en in Galerie Jürgen Becker, Hamburg, Sel Werk en in de Neue National Galerie, Berlijn, Ba-O-Ba Berlin; in 2008 in de Mary Boone Gallery, New York, Sculptural Light Works from the 1980's in Sadie Coles HQ, Londen, Keith Sonnier, curator Clarissa Dalrymple, in Galerie JGM, Parijs, Keith Sonnier: An American in Paris in de Texas Gallery in Houston, Texas, in PaceWildenstein, New York, Keith Sonnier: Herd Series, - en in Haüsler Contemporary, München, Selected Works, 1969/1989/2005; in 2009 Haüsler Contemporary Zürich, Keith Sonnier :Shelf Works 1975/2008.

Werken van Sonnier zijn onder meer te vinden in het MOMA in New York, de Moderna Museet in Stockholm en de National Gallery in Canberra. Voorts heeft hij opdrachten van over de hele wereld gekregen voor binnen- en buiten-installaties.
Voor het theater heeft Sonnier het decor en de kostuums ontworpen voor de opera Oresteia van Iannis Xenakis, uitgevoerd in de Neuer Saal van het Wiener Konzerthaus in november 2000.

websites:
. Keith Sonnier studio

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.