kunstbus
Dit artikel is 22-03-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kenneth Snelson

Amerikaans beeldhouwer, geboren Pendleton, Oregon, 29 juni 1927.

Kenneth Snelson wordt beschouwd als de belangrijkste Amerikaanse abstracte beeldhouwers van de jaren '60 en '70, door zijn krachtige, dynamische constructies van metalen buizen en gespannen touwen.

Biografie
Van 1946-51 studeert Kenneth Snelson aan de University of Oregon, Eugene in Oregon, bij Albers en De Kooning aan het Black Mountain College, Beria in North Carolina, aan het Chicago Institute of Design, Chicago, IL en bij Fernand Léger aan de Académie Montmartre in Parijs.

In 1960 verhuist Snelson naar New York en heeft in 1962 zijn eerste solotentoonstelling in het Pratt Institute in Brooklyn. Hij doceert aan de Cooper Union en de School of Visual Arts in New York evenals aan de Yale University in New Haven Connecticut.

Snelson's beeldhouwkunst en fotografie is in vele tientallen solotentoonstellingen in galeries over de hele wereld geëxposeerd.

Snelson heeft ook onderzoek gedaan naar de vorm van het atoom en publiceerde A Design for the Atom, Industrial Design, in februari 1963. Andere publicaties m.b.t. de atoom zijn Model for Atomic Forms in oktober 1966; Model for Atomic Forms in juli 1978; Portrait of an Atom in 1981 en Toward a Computer Generated Atom, Conference Proceedings, National Computer Graphics Conference in 1991.

In 1966 heeft hij een solotentoonstelling in de Dwan Gallery in New York, in 1968 in Bryant Park, New York en in 1969 in het beeldenpark van het Kröller-Müller museum in Otterlo in Nederland. Van de zes getoonde sculpturen in het Kröller-Müller is de sculptuur Needle tower (1968) blijven staan.

Needle tower
"De hoge, ranke toren die in het oneindige lijkt te verdwijnen, is zeer geliefd bij het publiek. Als je recht onder het werk gaat staan en omhoog de sculptuur inkijkt, ontdek je dat het de vorm van een ster heeft. Snelsons werken zijn geordende arrangementen van elementen in de ruimte met als principe een uitgebalanceerd evenwicht van duwende en trekkende krachten. Deze krachten in de verbindingen tussen de aluminium staven en de staalkabels zijn verantwoordelijk voor de stabiliteit. Visuele criteria spelen hierbij geen rol: de stabiliteit is hier middel en doel van expressie." zie: Museum, New York in in1967 de Sculpture of the Sixties in het Los Angeles County Museum; in 1970 Expo '70 in Osaka, Japan; in 1971 aan Sonsbeek '71 in Arnhem; in 1977 neemt Snelson deel aan Documenta 6 te Kassel; in 1980 Hayward Gallery in Londen; in 1988 Computers and Art, IBM Gallery, New York
in 1988, 1989, 1990 aan SIGGRAPH computer art exihibitions; in 2008 Geometry As Image, Robert Miller Gallery in NY alsook in 2008 Digital Stone Exhibition, Today Art Museum, in Beijing, China.

In 1971 ontvangt hij de New York State Council on the Arts, Sculpture Grant en in 1974 zowel de Reynolds Metal Sculpture Award als de National Endowment for the Arts Grant. In 1976 ontvangt Snelson een DAAD beurs voor Berlijn.

Samen met onder meer Mark di Suvero, John Raymond Henry, Lyman Kipp en Charles Ginnever stichtte Kenneth Snelson ConStruct, een galerie in het bezit van kunstenaars die grootschalige beeldhouwtentoonstellingen promoten en organiseren door de hele Verenigde Staten.

In 1981 ontvangt hij de American Institutes of Architects' Medal.

In 1985 wordt hij geëerd met een eredoctoraat, Arts and Humane Letters, Rensselaer Polytechnic Institute, Troy, New York

In 1987 ontvangt hij de Art Award van de American Academy and Institute of Arts and Letters en in 1989 de Award Prix Ars Electronia, Linz, Oostenrijk.

In 1994 wordt hij lid van de American Academy of Arts & Letters. In 1999 krijgt Snelson een Lifetime Achievement Award van het International Sculpture Center, Hamilton, New Jersey.

In 2001 de City of Osaka Civic Environment Award, Osaka in Japan en in 2002 de Elizabeth N. Watrous Prijs van de National Academy of Design in New York.

website:
. www.kennethsnelson.net

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.