kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kiki Lamers

Kiki Lamers (1964)

Nederlands schilder van naaktfiguren en portretten.

Maria Lucia Mechelina Petronella Lamers, geboren 1 september 1964 in Nijmegen.

Kiki Lamers studeerde in 1989 af aan de Koninklijke Akademie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch.

Ze won in 1990 de Prix de Rome.

Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst / Koninklijk Paleis Amsterdam / 1991.

In 1992 studeerde ze af aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

In 1998 had Lamers een overzichtstentoonstelling in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem en deed mee aan vele internationale shows in o.a. New York, Londen, Parijs, Madrid, M√ľnchen en Mexico.

Lamers schildert intieme portretten van naakte kinderen, en kreeg hiermee internationale erkenning. Ter voorbereiding van haar schilderwerk, fotografeert Lamers haar kinderen of die van haar familie en vrienden. Dit fotowerk vormt de basis voor haar schilderijen.

Aanvankelijk schilderde ze zelfportretten, naakt en ten voeten uit, in intieme situaties waarbij ze de beschouwer recht in het gezicht kijkt. Ook in de latere kinderportretten kan de kijker zich niet onttrekken aan de heldere, priemende ogen. De kinderen zijn weergegeven in allerlei situaties, maar verleidelijk worden ze nooit. Door de manier van schilderen, in ijle roze tinten op een loodgrijze achtergrond, in olieverf met een matterend aluminiumpigment, lijkt het alleen te gaan om de buitenkant.

2001 - De zesendertig jarige Nederlandse kunstenares woont al geruime tijd in Frankrijk nabij Vichy. Het Franse Openbare Ministerie verdenkt Lamers en haar echtgenoot van het vervaardigen van kinderporno. Fotowerk dat volgens Lamers de basis vormt voor haar schilderijen. Foto's van blote kinderen. Zowel haar eigen kinderen als van vrienden. In eerste instantie leek het nog op een misverstand te rusten toen haar man, midden 2000, door de politie opgewacht werd bij het ophalen van een diarolletje bij de fotohandel. Het bedrijf had de politie getipt. Diezelfde dag werden beiden verhoord op het politiebureau. Met behulp van een tolk leek de politie ervan overtuigt dat het om een misverstand ging. Volgens Lamers betrof het enkel spelende kinderen weliswaar in hun blootje. Dat het onschuldige opnamen waren zou zichtbaar zijn in de context van het betreffende filmrolletje. 'Over de foto's waren duidelijke afspraken gemaakt met de ouders van de kinderen. Een aantal fotografeer ik al vanaf hun eerste levensjaar en volg ze nu al meer dan tien jaar. Je kunt het zien als intieme fotografie van een periode uit hun leven. De kinderen krijgen beschikking over de foto's. Het frappante is dat het fotowerk nimmer tentoongesteld wordt, alleen de schilderijen die hieruit ontstaan'.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 801.