kunstbus
Dit artikel is 26-02-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kiki Smith

Amerikaans beeldhouwster, schilderes, graficus en installatiekunstenares, geboren 18 januari 1954 in Nürnberg

Kiki Smith bouwde haar internationale reputatie als beeldend kunstenaar op haar rauwe en obsessieve maar tevens integere en poëtische verkenning van het lichaam. Ze toont delen van het lichaam, vergroot het uit, deconstrueert en herleest vitale functies.
De keuze van fragiel materiaal - stof, plaaster, glas, papier - intensifieert de zintuiglijke ervaring en onthult sociale, historische en spirituele implicaties. Er is echter geen sprake van eufemisme noch van exhibitionisme.

Cruelty, violence, disease, disaster, birth, death ... form our daily life. Kiki Smith confronteert ons met de grenzen van het zijn en de onzekerheid van het leven. Het leven, universeel verankerd in het sublieme mysterie van het lichaam. Woorden verschijnen en de muren worden ingenomen door vogels, vleermuizen en sterren. "I went from the microscopic to organs to systems to skins to the religious body to cosmologies". Tekeningen, sculpturen en prints van dieren komen nu frequent in haar werk voor. Kiki Smith creëert een compleet universum.

Kiki Smith woont en werkt in New York City en exposeert sinds 1994 bij PaceWildenstein, een hedendaagse en moderne kunstgalerie, opgericht door Arne Glimcher in Boston in 1960.

Biografie
Kiki Smith is een van de drie kinderen van de beroemde beeldhouwer Tony Smith. Zij groeit op in Orange County New Jersey. Van 1974 tot 1976 bezoekt zij de Hartford Art School in Connecticut, maar voltooit deze studie niet.

In 1976 verhuist Kiki Smith naar New York, waar ze sindsdien leeft en werkt. Hier ontmoet ze de filmproducent C. Ahearn, die haar in contact brengt met de kunstenaarsgroep Collaborative Projects of Colab.

Eind jaren '70 begint Smith onder invloed van kunstenaars als Louise Bourgeois, Eva Hesse, Nancy Spero en Hannah Wilke haar kunstzinnige bezigheid in de kunstenaarsgroep Colab, die in 1980 de Times Square Show op touw zet.
Het thema in haar kunst - in het begin meest zeefdrukken op kledingstukken - is vanaf deze tijd hoofdzakelijk de anatomie van het menselijk lichaam.

In 1979 ontstaan haar eerste schilderijen in de reeks Severed Limbs en begint ze het handboek "Gray's Anatomy" als bron voor haar kunst te gebruiken.

Voor haar sculpturen gebruikt zij gedurende het verloop van haar carrière een grote verscheidenheid aan materialen, waaronder brons, rijstpapier en glas. Met glas begint ze in 1985 op de New York Experimental Glass Workshop.

In de periode 1980-83 werkt Kiki Smith aan verschillende projecten, waaronder boeken en video's. Ook maakt ze reizen naar Europa.

Haar drukwerk collectie is zeer omvangrijk en begint in de jaren 1980. Het MoMA heeft haar prenten consequent verzameld en bezit nu meer dan 50 van haar drukwerk projecten.

In 1985 volgt ze een EHBO-opleiding als medisch technicus aan het Bedford Stuyvesant Brooklyn Interfaith Hospital, om een beter inzicht in het menselijk lichaam te krijgen.

Haar kunst is steeds ook een spiegel van de maatschappelijke ontwikkelingen. In de tijd van de ontdekking van de HIV en na de dood van haar zuster aan Aids maakte zij provocerende werken als Game Time (1986) uit: twaalf met bloed gevulde glazen, gemonteerd op een sokkel, waarop "There are approx. 12 pints of blood in the human body" te lezen was.
Ook het thema Abortus, wordt bijvoorbeeld gebruikt in het bronzen scupltuur Womb (1986). Er wordt een gezwollen uterus (baarmoeder) uitgebeeld, die je kunt openen. Geopend ziet de beschouwer niets, de uterus is leeg.

In 1987 maakt Kiki Smith haar eerste papiersculpturen met het lichaam als hoofdthema.

Kiki Smith's werk is in bijna 150 solo-exposities getoond, waaronder in de Corcoran Gallery of Art in Washington D.C.; Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Smithsonian Institution, Washington, D.C.; International Center of Photography, New York; Louisiana Museum of Modern Art, Humlebaek, Denmark; the Montreal Museum of Fine Arts, Canada; The Museum of Modern Art, New York; The Israel Museum, Jerusalem; Modern Art Museum, Fort Worth, Texas; The Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas City, MO; Irish Museum of Modern Art, Dublin.

In 1991 neemt zij deel aan de Whitney-Biënnale in New York en in 1993 wordt zij uitgenodigd voor de Whitney-Biënnale en de Biënnale van Venetië. In 1997 neemt Smith deel aan Documenta 10 te Kassel.

In 2000 wordt haar de prestigieuze Skowhegan Medaille voor beeldhouwen toegekend door de Skowhegan School of Painting and Sculpture. In 2005 wordt Kiki Smith gekozen tot lid van de American Academy of Arts and Letters in New York en eveneens in 2005 wordt ze geëerd met de Athena Award for Excellence in Printmaking door de Rhode Island School of Design. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.