kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Klaas Boonstra

Nederlands schilder, wandschilder, tekenaar van figuurvoorstellingen, landschappen en non-figuratief, geboren 11-10-1905 in Krommenie (Zaanstad), overleden 02-09-1999 in Schore (Zeeland).

Boonstra was vanaf 1932 leerling van de Rijksacademie te Amsterdam en kreeg daar les van Campendonck.

Plaats/periode van werkzaamheid
Amsterdam 1940 - 1961
Den Haag 1961 - 1970

Boonstra liet zich inspireren door allerlei stromingen en kunstenaars uit de moderne kunst, zoals Picasso, Matisse, Chagall en Kandinsky. Die invloeden zijn duidelijk in zijn werk aanwijsbaar. Met name is dat merkbaar bij zijn stillevens, vrouwfiguren en interieurs. Maar Boonstra's werk is afwisselend figuratief en abstract.

Eind jaren veertig werd Boonstra door Appel en Corneille gevraagd om deel te nemen aan het kunstenaarscollectief Cobra, omdat zijn kunst aan hun doelstellingen beantwoordde. Hij sloot zich echter niet aan bij Cobra, maar in 1951 werd hij wel lid van de een jaar eerder opgerichte abstracte kunstenaarsvereniging Creatie.

Vanaf de jaren zestig raakte hij steeds meer in zichzelf gekeerd en nadat hij begin jaren zeventig naar Zeeland was verhuisd, schilderde hij in afzondering zijn droombeelden.

Enkele jaren voor zijn dood richtte kunstenaar Klaas Boonstra (1905-1999) de Stichting Klaas Boonstra op. Deze stichting beheert zijn artistieke nalatenschap, die een oeuvre omspant van 245 schilderijen en twaalfhonderd werken op papier. Ook reikt de stichting de tweejaarlijkse Klaas Boonstra Cultuurprijs uit.

In 2003 verscheen zijn uitvoerig geïllustreerde monografie, een uitgave van de Stichting Klaas Boonstra. De monografie 'De verbeeldingswereld van Klaas Boonstra' is uitgegeven op initiatief van de stichting om een groter publiek kennis te laten maken met het werk van de kunstenaar. In de monografie wordt een dwarsdoorsnede gegeven van zijn werk. De afbeeldingen van de schilderijen en tekeningen worden voorafgegaan door een inleidende tekst over Boonstra's leven en werk.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.