kunstbus
Dit artikel is 01-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Klaus Rinke

Duits kunstenaar, geboren Wattenscheid 29 april 1939.

In de periode 1944-45 werd hij samen met zijn moeder geëvacueerd naar Dux en naar Marienbad in Tsjechoslowakije, bezet door Duitse troepen. Van 1945 tot 1954 brengt hij zijn jeugd door in Wattenscheid en Essen Katernberg."Albert Einstein! When Does Baden-Baden Stop at this Train?" 1989

Rinke, zoon, kleinzoon en achterkleinzoon van spoorwegmannen groeit op naast een treinstation met talrijke spoorrails en spoorwegklokken. Omdat hij elke avond om 20:00 uur precies thuis moest zijn, anders kreeg hij een strenge berisping, speelden deze klokken een belangrijke rol in zijn jonge leven. Hij kreeg hierdoor al op zeer jonge leeftijd een gevoel van discipline en stiptheid. Later in zijn late twintiger en vroege dertiger jaren zouden de Duitse Spoorwegklok en de notie van tijd en duur een belangrijke factor in zijn artsitieke expressie worden.

Vanaf 1954 maakt hij zijn eerste aquarellen en eveneens in 1954 maakt hij zijn eerste reis naar het buitenland, naar Rotterdam.

Van 1954 tot 1957 is hij leerjongen letterschilder in de ontwerpafdeling van het Westfalenkaufhaus in Gelsenkirchen en begint hij aan avondcursussen aan de Folkwang-Schule in Essen-Werden.
Van 1957 tot 1960 studeert hij schilderkunst aan de Folkwang-Schule in Essen-Werden. In april '57 maakt hij zijn eerste reis naar Parijs. In de herfst van datzelfde jaar krijgt hij een beurs van de Folkwang-Schule en reist hij met een vrachtschip naar Noorwegen. Hij krijgt zijn eerste studio in Kettwig. In 1959 verblijft Rinke verscheidene maanden in Griekenland, op de eilanden Santorini, Thera en Skiros en ontmoet de Dominicaanse priester Jacques Laval.

In 1960 na zijn studie woont hij van april tot november in Ios in Griekenland. Hij neemt de eerste foto's van zijn lichaam. Hij verlaat Duitsland en verhuist in november naar Parijs in een studio op de l'île Saint Louis.
In 1961 neemt hij voor het eerst deel aan een groepstentoonstelling "Choix et Découvertes - Quelques Artistes Français" in de Galerie Marie-Thérèse in Luxembourg. In 1964 verlaat hij Frankrijk en keert terug naar Duitsland.

In 1965 verhuist Rinke naar Düsseldorf, krijgt hij opdracht om de Liverpool Club te decoreren en maakt hij zijn eerste polyester sculptuur Yellow Silo. Tussen 1965 en 68 maakt hij figuren van polyester. In 1967 richt hij een schilderklas op voor jonge kinderen in zijn studio in Düsseldorf.Changement de position dans un moment unique de temps (1972)

Vanaf 1968 werkt Klaus Rinke met water. Hij regisseert een film voor de Duitse televisie Merchant of Sand met de kinderen uit zijn schilderklas. In het Kunsthaus in Hamburg wordt zijn eerste installatie getoond Public Eye, samengesteld uit basins met 16 drijvende cilinders. In datzelfde jaar exposeert hij de installatie Environments, met waterzakken georganiseerd door Harald Szeeman voor de Kunsthalle van Bern. Ook neemt hij deel aan de tentoonstelling met de Arte Povera kunstenaars, Mario Merz, Anselmo Zorio, Sigmar Polke, Gerhard Richter en Klaus Rinke.

Vanaf 1969 organiseert Rinke body-acties Primärdemonstrationen. In 1972 neemt hij deel aan Documenta 5 te Kassel en in 1973 aan de Biënnale van São Paulo.

Vanaf 1974 doceert Rinke aan de kunstacademie van Düsseldorf. In 1977 neemt hij deel aan Documenta 6 in Kassel.

In de periode 1978-1983 maakt Rinke verscheidene uitstapjes naar Australië, steeds voor 4 maande. Hij creëert de de serie tekeningen getiteld Pre-Embrionic Journal, bestaand uit 800 tekeningen. Hij begint etnische artifacts te verzamelen uit Papoea Nieuw Guinea en van de Aboriginals uit Australië.

In 1981 heeft hij een overzichtstentoonstelling in de Staatsgalerie in Stuttgart en in 1992 in de Kunsthalle van Düsseldorf. In 1983 produceert hij een sculptuur project, Die Entnahme in opdracht van een verzekeringsmaatschappij in Keulen. De actie houdt in de wereld rond te reizen om water mee terug te nemen uit de 7 zeeën en het water in Keulen te installeren: Sculpture-Water Gravitation.

In 1984 heeft Rinke een expositie in de Neanderthal Valley, een presentatie van monumentale sculpturen in de natuur en tekeningen in het Zeichnungen Museum. In Los Angeles begint hij aan kleurrijke tekeningen op papier.

In 2002 heeft hij de tentoonstelling 'Jetzt - Heute', fotografie in Düsseldorf, in het Museum Kunstpalast Düsseldorf. Expo 02 - Project gecreëerd in samenwerking met de architect Jean Nouvel, 'Le temps du Lac', in Murten Morat, Switzerland.

website: www.klausrinke.comKlik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.