kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Koen Delaere

Koen Delaere (1970)

Geboren in Brugge, tekenaar, schilder en videokunstenaar, woont en werkt in Tilburg.

afgestudeerd in 1995 aan de Akademie voor Beeldende Vorming in Tilburg.

Koen Delaere maakt schilderijen, tekeningen, installaties en video's. Werk is te zien bij galerie Amsterdam en Arti Capelli in den Bosch

Al bij zijn afstuderen aan de Academie voor Beeldende Vorming viel zijn werk op door de grote eigenzinnigheid waarmee hij als het ware de hele schilderkunst opnieuw wilde uitvinden. Centraal hierbij staan begrippen als groei, woekering en verandering. Delaere laat zijn schilderijen en tekeningen ontstaan in een proces van voortdurende groei en aanpassing.

Zijn tekeningen begint hij vaak met een herkenbaar motief als een tak, een bloem of een dier. Dit lijnenspel laat hij vervolgens verder groeien in een wirwar van abstracte vormen. Het resultaat is een grillige compositie waarin de aandacht vooral wordt getrokken door de gelaagdheid, het handschrift en de dynamiek van het beeld.

Ook in zijn schilderijen streeft Delaere naar een dynamisch beeld dat ontstaat uit de onvoorspelbare 'chemie' van materiaal, handeling en toeval. Soms kan deze chemie ook letterlijk worden genomen met betrekking tot de wijze waarop de verf mengt, droogt en kleurt. Delaere gebruikt verschillende soorten verf en brengt deze in brede bewegingen op het doek. Strepen, vegen, vlekken en spatten vormen de sporen van de handeling en geven het doek structuur en reliëf. De kleuren zijn uitbundig of ingetogen en de verf ligt in vele lagen op het doek. Hoewel sommige werken associaties met het landschap kunnen oproepen, is dit geen bewuste thematiek voor Delaere. Eerder toont hij zich gefascineerd door het samengaan van afstand en detail, kleur en structuur, vorm en verandering, materiaal en beeld. Aspecten van transformatie die nog altijd de essentie van schilderkunst vormen.

1995 De Pont Stipendium
De Tilburgse kunstenaar Koen Delaere heeft in 1995-96 in één van de gastateliers van De Pont gewerkt.

1998 E.K.W.C. Stipendium voor jonge kunstenaars
1999 Basisstipendium Fonds Voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst
2002 Basisstipendium Fonds Voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst

Noordbrabants Museum Van 15-6 t/m 28-7-2002
Koen Delaere onderzoekt in zijn werk systematisch de twee principes tekenen en schilderen. Dit onderzoek vindt plaats in video's, installaties, ruimtelijk werk en in schilderijen en tekeningen.
In de tuingalerij van het Noordbrabants Museum zijn de resultaten van zijn experimenten van het afgelopen jaar te zien. De schilderijen werden gemaakt met olieverf en spuitlak op doek, waarbij de verf bekrast of gekamd werd of met de vingers is uitgesmeerd. Het resultaat is non-figuratief, hoewel landschappelijke associaties door de liggende formaten en het kleurgebruik voor de hand liggen. De tekeningen werden gemaakt op tijdschriftpagina's en folders. De gedrukte portretten, teksten en landschappen werden bewerkt met balpen en marker alsof er groeisels op verschijnen. Twee nieuwe schilderijen zijn opgebouwd uit tekeningen, tijdschriftmateriaal en foto's.

Koen Delaere en Huub van der Loo onder de naam Ruis Rubato een aantal werken in de openbare ruimte in Tilburg en in Rubato is een open structuur in het tonen van kunst, en werk te maken dat voorbij de grens van schilderen en de rand van het schilderij gaat. De uitgangspunten zijn steeds: een schilderkunstig uitgangspunt, gedefinieerd door ons eigen werk als schilder; en een gezamenlijk idee dat ontstaat voor een bepaalde locatie. De samenwerking vloeit voort uit een overeenkomstig denken over schilderen en een overeenkomstige mentaliteit in het schilderen zelf. Ruis staat o.a. voor de grensvervaging in kunstvormen en structuren, de veranderende omgeving buiten de rand van het schilderij, voor aanwezigheid in een stad, op plekken die hun functie verloren hebben, dicht bij elkaar liggende tonen, geluiden die langs elkaar schuren, als ruis bij een muziekopname. Rubato staat voor vrije behandeling van het tempo.
Een publicatie in de vorm van een catalogus wordt in een later stadium (2005) uitgevoerd.

Juni 2004 is Delaere's eerste werk geopend, in een spoortunnel.
Delaere was wanhopig op zoek naar atelierruimte. "In Tilburg is bijna niets betaalbaars te vinden. Als je door de stad loopt zie je overal leegstaande ruimtes, de gemeente doet er niets mee." Zijn oog viel op de twee tunnels onder het spoorviaduct richting NS-plein. Delaere's voorstel aan de gemeente was om de rechtertunnel dicht te timmeren en te benutten als tijdelijk atelier. "Die tunnel was toch overbodig." Na een half jaar en de 'bureaucratische mallemolen' te zijn doorlopen, krijgt hij hiervoor toestemming. "Twee maanden lang heb ik dagelijks een paar uur in de afgesloten tunnel gewerkt. Een vreemde gewaarwording. Er was weinig licht, en je zit midden in het gigantische rumoer van de grote stad en toch helemaal in je eentje." De tunnel was volgeplakt met posters. Met verschillende kleuren schilderde Delaere de bestaande teksten van de posters over. Bij de opening van de tunnel maakten danseressen op live-muziek de golvende schilderingen al dansend af. Het moest niet té artistiek worden, vond Delaere. "Alleen woorden doorstrepen kan natuurlijk iedereen, maar op een of andere manier is het toch een echte Delaere geworden. Het persoonlijke zit 'm in de kleuren, maar ook in het beeld. Je kunt als toeschouwer makkelijk beredeneren wat er gebeurd is, maar het beeld dat het opgeleverd heeft is vrij onvoorspelbaar."

Delaere werkt soms met video, muziek en installaties, maar zijn werk concentreert zich vooral rond tekenen en schilderen. "Ik probeer met tekenen en schilderen op een hele simpele manier tot een ander, complexer beeld komen. Vaak een abstract beeld. Bijvoorbeeld door met een stift over een bestaande tijdschriftpagina tekenen. Eigenlijk het simpele idee van een snorretje erbij tekenen op een gezicht." De Tilburger hoopt op verwondering of verbazing bij de toeschouwer. En dat die ziet dat er meer achter zit. "Niet van 'oh iemand heeft met verf alle woorden doorgestreept, dat is dus kunst.'"

Delaere voelt zich thuis in een 'kunstcontext' - hij exposeerde onder meer in het Noord-Brabants Museum - maar ook in een kraakpand met een spuitbus in de hand. KORT, gesubsidieerd door de gemeente Tilburg, kent elementen uit zowel de abstracte beeldende kunst als uit de meer toegankelijke pop- en street art. Het project is geheel gericht op de invulling van de openbare ruimte. Zijn KORT-project Ruis Rubato doet Delaere samen met Huub van der Loo. "De ene keer is het zijn ding en ben ik assistent, de andere keer andersom." Van der Loo beschilderde een sloopgevel in de Goirkestraat en kleedde in dezelfde straat een oud tankstation aan. Binnenkort gaat Delaere aan de slag met 45 keramische ballen, 'puisten' die her en der door de stad komen te staan.

Met zijn buitenkunstprojecten wil Delaere niet zozeer de stad mooier maken, maar meer mensen deelgenoot laten worden van kunst. "Bijna alle culturele dingen gebeuren voor een select groepje achter gesloten deuren. Er is weinig spontane actie in de openbare ruimte. Alles in het stadslandschap is al geregeld, terwijl veel plekken en voorwerpen op een lossere manier benut zouden kunnen worden. Neem het speakersysteem in de Heuvelstraat. Dat wordt alleen gebruikt bij Kerst en Sinterklaas. Waarom geen componisten uitnodigen en een muzikale wandelroute houden? Kost niets extra's." "Zo kun je ook iets doen met volgeplakte muren. Veel mensen ergeren zich daaraan. Ze klagen dat het opgeruimd moet worden. Maar in plaats van veel geld te steken in chemische reiniging kun je er ook iets positiefs mee doen zoals ik nu gedaan heb. En idealiter is het een stimulans voor mensen om hetzelfde te doen." "Mijn tunnelwerk is nu overgeleverd aan de openbare ruimte. We gaan het niet de komende vijftig jaar onderhouden, dat ding verdwijnt gewoon weer. De openbare ruimte bepaalt zelf wanneer. Als iedereen het supertof vindt, staat het er misschien over een jaar nog. Maar de kans is groot dat vandaag alles al weer volgeplakt is, dat is nu eenmaal de consequentie."

Bij het bezoek aan de tunnel - drie dagen na de opening - blijkt Delaere's werk nog volledig intact. Er is geen enkel affiche overheen geplakt. Toevallig komt net de Tilburgse 'kunstpaus' Ernest Potters (Ruimte-X) aanfietsen door de tunnel. "Het is toch ongelooflijk, niet één affiche te zien!",jubelt hij, blij verrast. "Fantastisch toch, welk een respect ze tegenwoordig hebben voor hoogstaande beeldende kunst!"

Bron: stalen hangaardeuren van ieder 35 meter breed in Area 51, worden twee wandschilderingen gemaakt door Koen Delaere en Huub van der Loo, kunstenaars uit Tilburg. Het werk is gemaakt onder invloed van de mogelijkheden en beperkingen die deze ruimte heeft. De wandschildering heeft als gegeven een aangewezen plek en een vast formaat. De houten ramps en aanwezige skaters in de hal vormen met de schilderingen en aanwezige graffiti een vermenging van een aantal subculturen in een ruimte. Naast de wandschilderingen worden enkele schilderijen van beide kunstenaars gecombineerd met aanwezige graffiti's (Onder voorbehoud). De presentatie van de muurschilderingen is te zien tot en met de NK skateboarding (23 - 25 April 2004) en eventueel langer. Het proces en het resultaat worden vastgelegd met video en foto's.

Koen Delaere De Pont - Tilburg
22/1/2005 - 13/3/2005

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.