kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Koen Hauser

Koen Hauser (1972) toont in zijn foto's en diorama's een onmiskenbare fascinatie voor de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hauser maakt zowel foto's als diorama's. Dat laatste zijn nagebouwde ensceneringen van vaak niet meer bestaande situaties. In wezen zijn het driedimensionale foto's.

Het 'Diorama' dat in het Gemeentemuseum Helmond te zien is, verbeeldt een jongen die slaapt of opgebaard is (we weten het niet) in een weinig vrolijk stemmende slaapkamer. We zien het tafereel door een getint venster. In formeel opzicht wekt Hauser de illusie dat we naar een foto kijken.

In zijn werk speelt Hauser met waarheden, werkelijkheden, onze eigen waarneming en de betekenis die we vervolgens aan onze eigen waarneming geven. In de wijze waarop Hauser het menselijk lichaam verbeeldt, verraadt hij een surreƫle kijk op de werkelijkheid. In dit geval is dat onze algehele -maar vaak verborgen- fascinatie voor de dood. Zijn diorama's verbeelden daardoor ook het verlangen om een andere wereld binnen te gaan.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.