kunstbus
Dit artikel is 20-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kris Vleeschouwer

Belgisch beeldend kunstenaar, geboren in 1972 te Mortsel, België. Woont en werkt in Antwerpen en Brussel.

Kris Vleeschouwer maakt installaties en sculpturen, manipuleert met de computer beelden van dagelijkse situaties en objecten, integreert omgevingsgeluid. Zijn werken verwijzen naar tegenstrijdigheden: terrorisme en humor, deconstructie en constructie, high-tech en trivialiteit.

Kris Vleeschouwer studeerde van 1996 tot 2001 ruimtelijke kunst aan Sint-Lukas te Antwerpen waarop van 2001 tot 2003 een posthogeschool-opleiding aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (Hisk) te Vlaanderen volgde.

Vleeschouwer maakt ruimtelijke installaties waarin vaak gewelddadige acties in grote mate samenhangen met het toeval. Hij laat de beweging van zijn installaties afhangen van random events, kansberekening, het publiek zelf, een vis, enz. Vleeschouwer wil vooral creëren: actie, spanning, geweld; maar ook schoonheid en esthetiek. Elementen waar hij intuïtief onderzoek naar voert.
De belangrijkste kenmerken van zijn creaties zijn de steeds terugkomende materialen: computers, sensoren, luchtcompressie, ... Hij zoekt een evenwicht tussen hoogstaande technologie en de dagelijkse dingen zoals een glas dat valt of een goudvis die zwemt. Het is juist die tegenstelling die zijn werk zo aantrekkelijk en origineel maakt.


Project "Glassworks" voor tentoonstelling Prijs voor Jonge Belgische Schilderkunst" 2005 in Paleis voor Schone Kunsten, Brussel. Kris Vleeschouwer kreeg de Prijs Paleis voor Schone Kunsten (€ 12.500) toegekend.

Kris Vleeschouwer zet de toeschouwer op zijn hoede. Tijd en ruimte grijpen voortdurend op mekaar in, in diens vaak ingenieus uitgewerkte installaties. En dat op een toevallige, lukrake en blinde manier, geheel buiten de toeschouwer om. De enige zekerheid die hij of zij heeft, is dat er wat staat te gebeuren. Maar waar en wanneer en hoe en waarom...

Ook in Glass Works (zie foto's links) is de beleving van de toeschouwer overgeleverd aan veraf toeval. Een hoog rek met 10.000 glazen bokalen en flessen, staat in verbinding met vijf glascontainers uit de buurt. Wanneer iemand glas in een van de containers werpt, valt er glas uit het rek.

Voor het project ''Glassworks'' worden vijf locaties op de kleine binnenring rond Brussel met het Paleis voor Schone Kunsten verbonden via camera''s en sensors. De binnengekomen impulsen worden gebruikt voor de sturing van een monumentale installatie.
Op die manier onstaat er een originele interactie tussen de buitenwereld, de stad, de alledaagse bedrijvigheid van een multiculturele samenleving die onze hoofdstad kenmerkt en een kunstwerk opgesteld in een voorname kunsttempel.

Websites: Kris Vleeschouwer wordt vertegenwoordigd door Galerie Annie Gentils, Antwerpen website: www.anniegentilsgallery.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 25.