kunstbus
Dit artikel is 19-04-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kurt Schwitters

Duits kunstenaar, geboren 1887 Hannover, gestorven 1948 Ambleside.

Kurt Schwitters hield zich zoals zovele dadaïsten met diverse vormen van kunst bezig. Naast het schrijven van gedichten en componeren van klankmuziek schilderde Schwitters en maakte hij collages.

biografie
Op grond van elementen in zijn werk en ook vanwege zijn activiteiten voor het dadaïsme, wordt de in Hannover geboren en van 1909 tot 1914 aan de kunstacademie in Dresden opgeleide Kurt Schwitters vaak ingedeeld bij het dada. Schwitters wilde zelf echter niet tot een bestaande stroming of beweging worden gerekend.

In zijn vroege werken zijn veel verschillende invloeden te herkennen, onder andere van het futurisme, het expressionisme en met name het constructivisme.

In 1915 keert Schwitters terug naar Hannover.

In 1918 heeft hij zijn eerste tentoonstelling in galerie der Sturm in Berlijn en werkt hij voor het gelijknamige tijdschrift.

Vanaf 1918 ontstaan de eerste collages en assemblages. Het werk dat op deze technieken is gebaseerd, geeft hij de benaming Merz. De letters 'Merz' komen in een collage voor als uitsnede van de gedrukte tekst 'Commerz und Privatbank'. Schwitters spreekt over Merzzeichnungen (tekeningen en collages), Merzbilder (assemblages, schilderijen en reliëfs) en Merzplastike (sculpturen). Ook vervaardigt hij Merzbau, dat als een ruimtelijk totaalkunstwerk opgevat kan worden.

In 1919 schrijft hij het legendarische gedicht Anna Blume.

Hij ontmoet Arp en Tzara in 1920 en heeft in hetzelfde jaar een tentoonstelling in de Société Anonyme in New York.

Eerste kennismaking met Hausmann en Hoch in 1921.

In 1922 neemt hij deel aan het Dada-congres in Weimar.

In Nederland krijgt Schwitters bekendheid door de tumultueus verlopen 'dada-veldtocht' die hij op uitnodiging van de-stijl-oprichter Theo van Doesburg in 1923 onderneemt.

De zomer van 1923 brengt hij samen met Arp door op Rugen.

Van 1923 tot 1932 publiceert hij het tijdschrift Merz.

Kurt Schwitters begint in 1924 aan zijn eerste Merzbau in Hannover.

In de jaren twintig ontstaat de Ursonate uitgevoerd in 1924, een klankgedicht waar hij van 1926 tot 1932 aan schaaft.

In Hannover sticht hij in 1927 de 'Ring Neuer Werbegestalter' (de nieuwe kring van commerciële ontwerpers), samen met César Domela, László Moholy-Nagy en Friedrich Vordemberge Gildewart.

Vanaf 1931 kan Schwitters zich dankzij de nalatenschap van zijn vader geheel wijden aan het kunstenaarschap.

Hij sluit zich in 1932 aan bij de Abstraction-Création.

In 1933 wordt hij onder druk van het nazisme gedwongen naar Lysaker in Noorwegen te vluchten waar hij aan zijn tweede Merzbau begint en in 1940 vlucht hij daarvandaan naar Engeland waar hij aan zijn laatste Merzbau werkt. Ondanks zijn ballingschap is dit voor Schwitters een productieve periode.

Op 8 januari 1948 overlijdt Schwitters in Ambleside, een dorpje in het Lake District.

Kurt Schwitters streefde met zijn Merz naar een nieuwe vorm van gesamtkunstwerk, waarin hij schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur samenbracht.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.