kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Larense-School

Larensche School

Zie 'Frankrijk was dat de School van Barbizon, in Italiƫ was dat Castiglioncello en in Nederland was dat o.a. Laren-Blaricum. Het centrale ontmoetingspunt van deze kunstenaarswereld in Laren was rond 1900 'Het Kroegje', van het beroemde Hotel Hamdorff met expositieruimte in Laren, alwaar zij elkaar insprireerden in stijl en er werden in die tijd diverse schilders-verenigingen opgericht: 'De Vereniging van Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum', 'De Gooische schildersvereniging' en in 1905 richtte August Legras de kunstenaarsvereniging 'De Tien' op. Men sprak dan ook over de'De Larensche school'.

Kort na 1900 werd Laren, wellicht vanwege de schilderijenexport, ook door buitenlandse, vooral Amerikaanse kunstenaars ontdekt. Deze Amerikaanse kunstenaars kwamen via Parijs, waar zij over Laren gehoord hadden, naar Laren. In de periode 1880-1914 bezochten meer dan 300 Amerikaanse schilders ons land. Vooral in Amerika was de kunst van de Larensche school zeer populair. Al voor de eeuwwisseling gold deze als de meest zuivere Hollandse Kunst.

Een groot aantal schilders uit die eerste periode kwamen naar Laren voor het schilderen van de ongerepte natuur en het schilderachtige dorp met haar bewoners. De tweede generatie schilders kwam naar Laren door de bekendheid als schildersdorp. Dit waren de zogenaamde modernisten zoals bijvoorbeeld Mondriaan. De kunstenaars die daarna kwamen kan men de derde generatie noemen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 618.