kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Larry Cuba

Pionier in het gebruik van computers in animatie kunst.

Larry Cuba wordt beschouwd als voorman van de tweede generatie computeranimatie artiesten, de directe opvolgers van artiesten als John Whitney, Stan Vanderbeek en Lillian Schwartz.

Als student op het California Institute of the Arts was hij jaren voordat Kunstacademies hier les ingaven overtuigd van het artistieke potentieel van computergrafiek. Daarom vroeg hij aan NASA gang tot hun computers en leerde hij zichzelf computeranimatie aan bij het produceren van zijn eerste film, 'First Fig'.

Zijn eerste computeranimatie maakte hij in 1974.

In 1975 vroeg John Whitney Sr. aan Larry Cuba of hij de programmeur van zijn film wilde zijn. De film Arabesque is het resultaat van deze samenwerking.

Vervolgens produceerde Cuba nog drie computergeanimeerde films: 3/78 (Objects and Transformations), Two Space, and Calculated Movements. Deze films werden over de hele wereld getoond en ontving veel onderscheidingen.

Er zijn naar schatting nu een vijftigtal mensen wereldwijd die een oeuvre aan het opbouwen zijn waarvan abstracte films of video's de hoofdmoot uitmaken, en die zich bewust zijn van het feit dat ze zich daarmee in een soort traditie plaatsen. Dit is vermoedelijk meer dan ooit tevoren in de geschiedenis, maar er is erg weinig overzicht en samenhang tussen deze filmmakers. Het enige wereldwijde platform is de organisatie 'abstracte filmmaker Larry Cuba. Deze organisatie probeert met een documentatiecentrum en een website de geschiedenis van de abstracte film in kaart te brengen en de film/videomakers te bundelen die nu actief zijn.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 16.