kunstbus
Dit artikel is 26-09-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lasar Segall

Braziliaans kunstenaar van Litouws-Joodse afkomst, geboren 21 juli 1891 te Vilnioes (Litouwen), gestorven 2 augustus 1957 te São Paulo

Biografie
Lasar Segall groeit op in een religieuze familie in de Joodse gemeenschap van Vilnius, waar hij van 1905 tot 1906 aan de academie voor beeldende kunsten studeert. Hij is het zesde kind van de acht kinderen van Esther en Abel Segall. Zijn vader was kalligrafist.

Op zijn vijftiende jaar verhuist Segall naar Berlijn, waar hij Van 1906 tot 1909 aan de Berlin Akademie der Künste studeert. Daarna tot 1910 studeert hij aan de Keizerlijke Academie voor Schone Kunsten in St. Petersburg en ontvangt later dat jaar de Libermann prijs.

In 1909 exposeert hij met de Berliner Sezession.

In 1910 gaat Segall naar Dresden waar hij doorstudeert als Meister-Schüler aan de kunstacademie met het privilege van een eigen atelier. Zijn schilderstijl verschuift van het impressionisme naar het expressionisme.
In hetzelfde jaar leert hij Grosz, Dix en Schwitters kennen. Samen sluiten zij zich aan bij de Freie Sezession, de voorloper van de expressionistische beweging in 1911. Later vormde Segall met zijn mede expressionisten de groep Die Brücke.

Lasar Segall publiceert in 1919 in Dresden een boek met vijf etsen Sovenirs of Vilna en twee boeken geïllustreerd met lithografieën getiteld Bubu en Die Saufte. Daarna gaat hij zich vrijer uiten en ontwikkeld zijn eigen stijl, met daarin aspecten van het kubisme, onderwijl zijn eigen Joodse achtergrond onderzoekend.
Segall's vroegere werken van 1910 tot de vroege jaren 1920 toonden getroubleerde figuren omringd door claustrofobische omgevingen met overdreven trekken, beïnvloedt door Afrikaanse tribale figuren.

In de periode 1911-1913 maakt hij reizen naar Nederland, Hamburg en Brazilië, waar hij zijn broers Oscar en Jacob evenals zuster Luba ontmoet. In maart 1913 heeft hij een solotentoonstelling in São Paulo en in juni in Campinas.Aan het eind van dat jaar keert Segall terug naar Dresden, veel werken in Braziliaanse privé-collecties achterlatend.

In 1914 volgt gevangenschap in Meißen.

In 1916 reist hij voor het laatst naar Vilnius, verwoest door de oorlog.

In 1918 trouwt hij met Margarete Quack in Dresden.

In 1919 richt Segall samen met Otto Dix, Otto Lange en andere kunstenaars de Dresden-Sezession groep op. Zijn tentoonstelling in de Galerie Gurlitt ontvangt verscheidene prijzen.

In 1920 heeft Segall een grote solotentoonstelling in het Folkwang Museum, Hagen en een solotentoonstelling in de Schames Galerie in Frankfurt.

In 1921 verhuist Lasar Segall naar Berlijn. In 1922 heeft hij een solotentoonstelling in het Kupferstichkabinett van het museum in Leipzig en neemt hij deel aan de International Art Exhibition in Düsseldorf.

In december 1923 verhuist Segall samen met zijn vrouw Margarete naar São Paulo. In 1924 heeft hij een solo-expositie in São Paulo. Creëert decors voor het Futurist Ball in de Automobile Club te São Paulo. Hij en Margarete gaan scheiden en zij keert terug naar Berlijn.

In 1925 maakt Segall de Décors voor Olívia Guedes Penteado's moderne kunst paviljoen te São Paulo. In juni trouwt hij met Jenny Klabin.

In 1926 heeft hij een expositie in de Neumann-Nierendorf Galerie in Berlijn in de Neue Kunst Fides Galerie in Dresden en in het Kunstkabinett van Stuttgart. Zijn eerste zoon Mauricio wordt in Berlijn geboren.

In 1927 neemt hij de Braziliaanse nationaliteit aan en heeft hij een solo-expositie in São Paulo.

In 1928 heeft hij een solo-expositie in het Palace Hotel in Rio de Janeiro. Segall reist naar Europa, waar hij zich voor vier jaar in Parijs vestigt. Hij neemt het beeldhouwen op.

In 1930 wordt zijn tweede zoon Oscar in Parijs geboren.

In 1932 keert hij terug naar São Paulo, waar hij zich vestigt in het huis met studio, ontworpen door Gregori Warchavchik. In 1933 maakt hij de decors voor SPAM's eerste Carnaval bal te São Paulo en neemt in 1934 deel aan SPAM's eerste Moderne Kunst Tentoonstelling in São Paulo.
In 1934 woont hij in Rome. In 1935 ontmoet Segall de schilder Citti Ferreira, die zijn model en assistent zou worden. Voorts neemt hij deel aan de International Painting Exhibition in het Carnegie Institute te Pittsburgh.

In 1937 worden tien van Segall's werken getoond op de door de nazi's gesponsorde Entartete Kunst tentoonstelling in München. In 1938 heeft hij een solotentoonstelling in de Renou et Colle Galerie in Paris, ook creëert hij de decors voor het ballet Midsummer Night's Dream in het São Paulo Stadstheater.

In 1942 produceert filmmaker Ruy Santos "O artista e a paisagem" een film over Segall's werk.

Aanvankelijk schilderde Segall expressieve figuren en tijdens de tweede wereldoorlog maakte hij verschillende schilderijen over de jodenvervolging. Gedurende zijn carrière ontwikkelde zijn werk zich van het expressionisme tot de geometrische abstractie.

In 1943 heeft Segall een retrospectieve tentoonstelling in het Museu Nacional de Belas Artes (National Museum of Fine Arts) in Rio de Janeiro. Publicatie van het Mangue album met korte essays van Jorge de Lima, Mário de Andrade en Manuel Bandeira.

In 1945 neemt hij deel aan de expositie "Art Condemned by the III Reich" in de Askanazy Gallery te Rio de Janeiro.

In 1948 heeft hij een solo-expositie in de Associated American Artists Galleries in New York.

In 1951 een Retrospective tentoonstelling in het São Paulo Kunst Museum. Ook heeft Segall een speciale ruimte tijdens de I Biënnale van het Museum voor Moderne Kunst te São Paulo.

In 1952 publiceert Pietro Maria Bardi Lasar Segall's monografie.

In 1954 maakt Segall de decors voor Bártok's Wonderful Mandarin in Rio de Janeiro en São Paulo.

In 1955 heeft hij weer een speciale ruimte tijdens de III Biënnale van het Museum voor Moderne Kunst te São Paulo.

In 1956 begint het museum voor moderne kunst te Parijs te werken aan een grote retrospectieve tentoonstelling van zijn werk die uiteindelijk postuum gehouden zal worden in 1959.

Op 2 augustus 1957 sterft Lasar Segall thuis aan een hartaanval.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.