kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Leendert van Beijeren

Noord-Nederlands (vóór 1775) portretschilder.

Naamsvarianten: Leendert Cornelisz, Leendert Cornelisz. van Beijeren of Beyeren.

Geboorteplaats/datum Amsterdam 1619 - 1620 Er is geen geboorte- of doopakte van Leendert van Beijeren bekend. Volgens een verklaring van 29-01-1636 was Leendert toen 16 jaar oud, hetgeen er op wijst dat hij in 1619 of 1620 geboren werd (Bredius, De Roever 1887).
Sterfplaats/datum Amsterdam 1649 begraven: 1649/08/21.

Leerling van Rembrandt.
In de verkooplijst van de verzameling van Jan Basse staat Leendert Cornelisz [van Beijeren] op 18 maart 1637 als koper vermeld met de kwalificatie 'disipel van Rembrant' (Strauss, Van der Meulen 1979, p 141).

In Rembrandts atelier liepen drie soorten leerlingen rond. Ten eerste waren er de leerlingen van tussen 12 en 14 jaar oud, die zelfstandig schilder wilden worden. Als zo'n leerling bij Rembrandt kwam, dan had hij meestal al een leerperiode bij een andere meester achter de rug. Ten tweede waren er de assistenten, die na hun opleiding bij Rembrandt in het atelier bleven en hielpen bij de instructie (zoals Ferdinand Bol en Samuel van Hoogstraeten). Tenslotte waren er ook 'amateurs', die teken- en schilderlessen volgden als onderdeel van een goede opvoeding en niet hoefden te leven van hun schilderkunst, waaronder Leendert van Beyeren.

Helaas is geen enkel schilderij bekend dat met zekerheid aan van Beyeren kan worden toegeschreven.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.