kunstbus
Dit artikel is 10-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lenain

Frans schilderstrio uit de 17de eeuw. Dit bestond uit drie broers, nl. Antoine (ca. 1588 Laon - 15.05.1648 Parijs), Louis (ca. 1593 Laon - 23.05.1648 Parijs) en Mathieu (1607 Laon - 20.04.1677 Parijs). Hun schilderkunst staat geheel op zichzelf door de manier waarop zij het boerenleven e.d. onderwerpen weergaven. In hun tijd zag men in dit genre zgn. bambocciades, maar tegenwoordig doen hun werken merkwaardig modern aan. Hun stijl is natuurgetrouw en gedetailleerd, met grijsbruine, kleurloze tinten. De werken van de broers zijn zeer moeilijk van elkaar te onderscheiden; sommige zijn door samenwerking ontstaan. (Summa)

De gebroeders Lenain nemen vooral het realisme van Caravaggio over en schilderen het gewone volk: boeren, handwerkslieden en bedelaars. (KIB bar 34)

Boerenfamilie, ca. 1640, olieverf op doek, 113x159, Parijs, Louvre
Past in de traditie die teruggaat tot Bruegel. Menselijke waardigheid en monumentaal karakter i.t.t. de humoristische of satirische volksscènes van de Nederlanders. (Janson)
Vanuit een donker interieur kijkt een boerenfamilie ons aan. Op de grond liggen artistiek geordend de dingen van het dagleijks leven. Ook de beide vrouwen maken een geposeerde indruk. De twee voor het grote haardvuur linksachter letten niet op wat er voorvalt op de voorgrond, zodat er een megneling ontstaat van gekunstelde pose en toevalligheid. Brood en wijn in de handen van de oude man en vrouw verwijzen naar het sacrament van het altaar. Het ernstige karakter, een bepaald sociaal engagement en een fel clair-obscur zijn karakteristiek voor de schilderkunst van de gebroeders Lenain uit Laon. (Louvre 394)

Antoine Lenain, Melkmeid en familie, ca. 1640, Sint-Petersburg, Hermitage

Louis Lenain, De smidse (le forge), ca. 1641, olie, 69x57, Parijs, Louvre
Merkwaardig stil en gelaten zijn de figuren in het beeld geplaatst zonder merkbaar onderling verband. Om hen heen hangt iets van een alledaagse po√ęzie. (KIB bar 34)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.