kunstbus
Dit artikel is 26-05-2014 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Leo Castelli

Kunsthandelaar Leo Castelli werd geboren als Leo Krauss op 4 september 1907 in Trieste, uit Italiaanse en Oostenrijks-Hongaarse Joodse ouders - overleden 21 augustus 1999.

Castelli begon als verzamelaar met interesse voor het abstract expressionisme, maar hij zou een belangrijkere rol spelen voor de conceptuele kunst, de Minimal Art en de popart en droeg in belangrijke mate bij tot de prominente rol die de Amerikaanse kunst vanaf de jaren '60 ging spelen.

Biografie
Leo Castelli was een Joods-Hongaarse bankierszoon uit Triëst die een groot deel van zijn jeugd in Wenen doorbracht. Hij trouwde in 1932 met Ileana Shapira, een rijke Roemeense erfdochter met wie hij zich in 1942 in New York vestigde.

Samen begonnen zij in 1957 een galerie, aanvankelijk in hun appartement in de 77th Street, later voortgezet in een aparte ruimte.

In 1960 scheidde het echtpaar, waarna zij onder de naam Ileana Sonnabend een galerie in Parijs opzette en later ook in SoHo, in hetzelfde pand waar Galerie Castelli gevestigd was.

Websites: Ileana Sonnabend
De geboren Roemeense maakte in Amerika van kunstenaars ware sterren. Nog voor een zuchtje wind de hausse kon aanwakkeren zorgde zij in haar Parijse en Londense galeries voor een doorbraak van de popart en de Minimal-art door voor de jonge veregenwoordigers solotentoostellingen te organiseren.
Voor maar iemand kon bevroeden, wat een schok deze dame de kunstgeschiedenis zou toebrengen, kwam zij met een nieuwe onbekende generatie Amerikaanse kunstenaars de oceaan overgevlogen, zoals Jasper Johns, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Jim Dine, James Rosenquist, Claes Oldenburg, Dan Flavin, Donald Judd, en Bruce Nauman. En denk niet dat ze daarna op zeker speelde. In 1971 brachten Gilbert&George, in tweed outfit, 'Underneath The Arches' ten gehore. Het inmiddels legendarisch geworden optreden vond in haar galerie plaats.
Begin tachtiger jaren bracht ze Duitse sterren als Baselitz Immendorf, Penck en Lüpertz naar Manhatten.
In 1991, ze was toen achter in de zeventig, was de Sonnabend Gallery wederom het gesprek van de dag met Jeff Koons zijn schaamteloze serie kopulatiefoto's 'Made in Heaven'.
Op 21 oktober overleed zij kort voor haar 93ste verjaardag. - (www.kunsthandelmeijer.nl)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.