kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Leo Copers

Leo Copers (1947, Gent, Belgie) bewandelt met zijn oeuvre een eigen weg die surreëel of sprookjesachtig aandoet, en een hoog poëtisch gehalte vertoont. Copers is geen schilder, beeldhouwer of installatie-kunstenaar, maar eerder een geniaal 'assembleur'. Zijn creatieve combinaties zijn veel meer dan de som van de delen. Soms lijkt het te gaan om de pure samensmelting van bepaalde objecten, zoals plastiek bloemen die hij met messen op de muur prikt ('Zonder titel', 1990). Toch is het verrassingseffect nooit ver weg. De dingen zijn zelden wat ze lijken. Een karaf wijn blijkt plots een vaas met bloed te zijn, een salontafeltje een onbekend vliegend voorwerp.

Copers toont groepen werken die telkens een ander thema binnen zijn oeuvre symboliseren. Hierbij gaat hij de grote thema's uit het dagelijkse leven - leven en dood, verdriet, haat, liefde, vrijheid, gevangenschap - niet uit de weg. Tegelijk blijkt uit ieder werk een heel eigenzinnige kijk op de kunstgeschiedenis. Zo zal zijn persoonlijke repliek op Le Penseur van Rodin een prominente plaats innemen.

Copers werk kan als een soort kruispunt binnen de Belgische kunst beschouwd worden, tal van facetten komen er samen. De humor en ironie van Marcel Broodthaers versmelt er met de utopie aanwezig in de machines van Panamarenko, alsook met de dramatische geladenheid uit schilderijen van Vlaamse meesters zoals Rubens of Van Dyck.

zie ook: http://www.jacktiltongallery.com/

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 33.