kunstbus
Dit artikel is 19-05-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Leon Adriaans

Nederlands beeldhouwer, graficus, schilder, tekenaar, Geboren in Helmond. Woonde en werkte in Sint Michielsgestel.

Naamsvariant: Leonardus Antonius Adriaans,
Geboorteplaats/datum Helmond 1944-01-18
Sterfplaats/datum Sint-Michielsgestel 2004-02-01

Opleiding
Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving, Den Bosch (1962-1967)

Als schilder ging Leon Adriaans volkomen zijn eigen weg. Met zijn keuze voor afvalmateriaal van het boerenerf, lege papieren veevoederzakken, stukken zeildoek en verweerd hout, week hij reeds vroeg af van de gangbare praktijk van werken met olieverf op doek.

Deze voorkeur paarde hij aan een 'primitieve' manier van werken met geometrische vormen in zwart, wit en rood, een enkele menselijke figuur of één van zijn geliefde trekpaarden. Later hebben zijn materialen en zijn repertoire zich uitgebreid en is er meer kleur en meer vrijheid in zijn werk gekomen, dat nu ook een zangeres, een odaliske, of de stamboom van de kunst verbeeldt. Maar altijd ging het om het recht vanuit de ziel, ofwel recht voor z'n raap neerzetten van een emotioneel geladen beeld. De voorstelling moest in één keer raak zijn, anders werd het werk vernietigd.
Een typerende uitspraak van Adriaans luidde: 'een kunstenaar is een drachtig dier waar beelden in zitten die eruit moeten.' En: 'Een kwaststreek is om in 't holst van de nacht te schreeuwen zonder stem.'

Het museum toont het veel geroemde filmportret door cineast Pieter Verhoef uit 2002 met de titel 'Eigen weg'. In die film wordt Leon Adriaans geportretteerd op zijn boerderij in het Sterrenbos in Sint Michielsgestel. Daar werkte hij overdag als boer, timmerman en smid, en 's avonds en 's nachts als schilder. Behalve de film is een klein aantal schilderijen en schilderingen op voederzakken te zien.

VPRO De avonden Atelierbezoek


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 208.