kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Leon Ferrari

Léon Ferrari

León Ferrari, The Architecture of Madness

Argentijnse kunstenaar (1920, Buenos Aires)

Website: retrospectief (1954-2004) van het werk van León Ferrari te zien in cultureel centrum Recoleta in Buenos Aires was een ongekend succes. Meer dan vijftigduizend bezoekers kwamen af op de omstreden werken én op de publiciteit die de tegenstanders ongewild uitlokten. Op de overzichtstentoonstelling met 400 werken van de kunstenaar Léon Ferrari was onder meer een afbeelding te zien van een gekruisigde Christus bovenop een Amerikaans gevechtsvliegtuig.
Twee weken te vroeg sloot de tentoonstelling, na talloze bommeldingen, op verzoek van Ferrari zelf. Hij vond openblijven niet langer verantwoord voor de medewerkers die het centrum steeds moesten ontruimen. Regelmatig vielen er mensen de ruimte binnen, luid 'Viva, Cristo Rei' roepend, 'Leve, Christus Koning'. (Leon Ferrari kreeg de Gouden Leeuw voor de beste kunstenaar. De 87-jarige kunstenaar exposeerde onder meer een bijna levensgroot beeld van Jezus op een straaljager (Nunca Más), dat de blikvanger was van de tentoonstelling in de Arsenale.
Jezus Christus, niet aan een kruis genageld, maar aan een Amerikaans gevechtsvliegtuig, dat met de punt naar de grond wijst, bezig neer te storten. Van componentschuim is een enorme paddestoelwolk gemaakt die direct naast de Christusfiguur uit de vloer omhoog komt. De Argentijnse kunstenaar Leon Ferrari zet hiermee een beeld neer van een hedendaagse kruistocht, die net als eeuwen geleden met veel bloedvergieten gepaard gaat, onder het mom van het brengen van zogenaamde beschaving. Toen was dat het christendom, nu is het de democratie van een neoconservatieve Amerikaanse regering. (www.8weekly.nl)

Websites: archief.trouw.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.