kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Les Levine

Media kunstenaar geboren 1935 in Dublin en nu woonachtig in New York

Les Levine ging naar de kunst academie in Londen en emigreerde in 1958 naar Canada. In de vroege jaren zestig begon Levine in New York te werken en is een van de eerste kunstenaars die bekend werd als "media artiest".

Levine produceerde zijn eerste videotapes in 1964 en sindsdien heeft hij meer dan 100 exposities gehad in de VS en heeft deelgenomen aan grensverleggende internationale exposities als de Documenta 77. Zijn werk is verzameld door de meeste belangrijke hedendaagse kunst musea. Levine's beroemdste projecten omvatten onder meer zijn Irish-Jewish Canadian restaurant (New York, 1969), zijn denkbeeldig Museum of Mott Art en zijn billboards met de slogan Sex Won't Save You.

Levine is de oprichter van media art genoemd, maar zijn bedoeling was de maatschappelijke en culturele normen aan de kaak te stellen op innovatieve manieren eerder dan eenvoudig vooruitgang te boeken in de technologie van het maken van kunst. De kunstenaar Levine is erom bekend dat hij krijt zowel als fotografie en video gebruikt voor zijn geestige, provocatieve en af en toe controversiƫle werken. Bloody Sunday is onderdeel van een serie fotografische werken die Levine maakte van nieuwsbeelden; deze afbeelding is eigenlijk getiteld "Mrs. Young (Catholic) is consoled by neighbors after hearing her son, John, was shot on 'Bloody Suday.'"


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.