kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lili Dujourie

Lili Dujourie (1941)

Belgische kunstenares, geboren in Roeselare. Woont en werkt in Lovendegem of Gent, België.

Vlaamse prijs voor de Beeldende Kunst (1999)

2005 Paleis voor Schone Kunsten / BOZAR
Lili Dujourie volgt al veertig jaar een stille, eigengereide weg die berust op kwaliteit en diepgang. Haar werk - of het nu gaat om video's, Sculpturen in fluweel of papiercollages en conceptuele Installaties - neemt de draad op van de eeuwenoude vraag naar schoonheid en behandelt Thema's als de Vanitas, de vergankelijkheid van de tijd, aanwezigheid en afwezigheid, verlies en melancholie.

De tentoonstelling put uit drie decennia van bedachtzaam werken. We treden binnen in het mentale en gevoelsmatige universum van Lili Dujourie, en bewegen ons tussen polen als: het ongrijpbare en het onzegbare, het zichtbare en onzichtbare, het getoonde en geheime, wat onthuld wordt en wat verborgen blijft.
Dujourie plaatst bekende categorieën en kunstgenres in een ander daglicht, herdefinieert conventies die de relatie vastleggen tussen onderwerp en compositie, model en maker, wie kijkt en wie bekeken wordt.
Het eigenzinnig traject van Lili Dujourie stoelt op een diepgaande studie van literatuur, poëzie en film, én op een doorleefde kennis van de kunstgeschiedenis. De verschillende bronnen voeden haar maar laten de concrete vorm en de stijl volledig vrij. Met dezelfde openheid verkent ze de erotische verleidingskunst van barokportretten, de tedere charme van een nauwlettend geobserveerd naakt als de breekbare contouren van een historisch portret. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.