kunstbus
Dit artikel is 27-09-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Linoleum

Linoleumdruk of linosnede is evenals de houtdruk een vorm van hoogdruk.

Linoleum is samengesteld uit een mengsel van kurk, houtmeel en kleurpigment, gebonden door geöxideerde lijnolie. Het geheel wordt aangebracht op een laag van jute of voorbewerkt vilt. Linoleum laat zich voor artistiek doeleinden uitermate soepel bewerken door gutsen in diverse formaten.

Linoleumdruk is een grafische techniek: met een guts wordt uit een plaatje linoleum een afbeelding gesneden. Het plaatje wordt ingerold met inkt. Daarna wordt een papier op het ingeïnkte plaatje gelegd en door wrijven met een bol voorwerp een afdruk gemaakt. Je kunt een hoogdruk herkennen aan de kraalrand: het randje inkt dat ontstaat wanneer de pers onder hoge druk de inkt onder de drukvorm uitperst. Aan de achterkant van het papier zie je vaak een doordruk van de drukvorm. Dit noemen we een 'moet'. Voor iedere kleur moet òf een apart stuk linoleum worden gesneden òf men werkt via een reductiemethode, waarbij hetzelfde stuk linoleum steeds opnieuw wordt gebruikt.

Hout is stevig en taai en snijden is niet altijd even gemakkelijk, vooral wanneer je tegen de nerf in snijdt. Linoleum is wat dat betreft een gemakkelijker zachter materiaal, maar hout heeft een eigen structuur die de houtsnede zijn specifiek karakter geeft.

De linosnede is een mooie methode om tot fraaie afbeeldingen met egale volvlakken in hoogdruk te komen. Naast linoleum heb je er ('n paar) gutsen voor nodig. De tekening breng je er rechtstreeks op aan of door middel van carbonpapier.

Een linoleumsnede maken is niet gemakkelijk: bij het afdrukken ontstaat het spiegelbeeld van het oorspronkelijke ontwerp. Heel fijne lijntjes en vlakjes zijn gemakkelijk om te tekenen met een viltstift, maar met een guts is het heel moeilijk om die uit te snijden.

En wit en zwart draaien om: Wat je met de guts in het linoleum uitsnijdt wordt in de afdruk wit! Weergeven van kruisarceringen in hoogdruk is technisch moeilijk omdat niet de lijnen zelf moeten worden weggesneden maar het wit ertussen (lijnen worden afgedrukt).

Wanneer je uitschiet met de guts kun je dat niet meer goedmaken of je moet je ontwerp aanpassen. In de ontwerpschets is het gemakkelijk om zwarte lijnen te zetten, maar in de linoleumsnede zijn witte lijnen het gemakkelijkst. Je moet daarom steeds goed opletten wat je doet en proefdrukken maken zodat je ziet wat je aan het doen bent.

Websites:
. Van Kandinsky tot Corneille - linoleum in de kunst van de 20ste eeuw


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.