kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lisa Oppenheim

Amerikaanse kunstenares, (New York City, 1975), woont en werkt in New York en Amsterdam.

Lisa Oppenheim is geïnteresseerd in Amerikaanse geschiedenis en de manier waarop deze in archieven wordt gedocumenteerd. Ze benadert oud beeld- en tekstmateriaal met een hedendaagse blik en weet linken te leggen tussen verschillende momenten van de geschiedenis. Oppenheim laat zien hoe ook 'geschiedenis' een subjectieve constructie is.

Het werk van Lisa Oppenheim heeft dikwijls te maken met (onzichtbare) grenzen en verschuivingen van de betekenis van woorden en beelden. Zij onderzoekt de complexe relaties tussen representatie, reproductie en conservatie van het medium fotografie. Door het manipuleren van archiefmateriaal, gevonden foto's en gedrukte media, geeft zij een nieuwe betekenis aan reeds bestaande beelden, of wordt gespeeld met het verwachtingspatroon van de toeschouwer.

Zo gebruikte ze voor Autochromes de resten van een bijna verwoest fotoarchief van de United States Library of Congress in Washington. Autochromes is gebaseerd op foto 's gemaakt in de in onbruik geraakte kleurenfototechniek die Autochroom wordt genoemd. Afbeeldingen uit de Library of Congress in Washington, die in deze Techniek zijn gemaakt, zijn onderhevig aan een sterke kwalitatieve achteruitgang. Ze drukte de gehavende foto's uit dat archief uitvergroot af en voegde daar de originele onderschriften weer aan toe. Hoewel er bijna niets meer op de foto's te zien was, riepen de ondertitels (weer) een beeld op. Met deze autochromen maakt Oppenheim een indirecte verwijzing naar monochrome schilderijen.

Lisa Oppenheims persoonlijke geschiedenis gaat op in de wereldgeschiedenis in een collage met een helikopter die de evacuatie van de Amerikaanse ambassade in Saigon in 1975 moet voorstellen, gemaakt van verknipte babyfoto's uit 1975 van Oppenheim zelf.

In seizoen 2004/2005 werkt Lisa Oppenheim op de Rijksacademie in Amsterdam. Ze studeerde Modern Culture and Media aan de Brown University in Providence, Rhode Island (1997) en Film and Video, aan het Bard College, Annendale-on-Hudson, New York (2001). Ze exposeerde onder meer bij Galerie Juliette Jongma in Amsterdam, in Keulen en op verschillende plaatsen in de USA.

In het project 'Damaged' werkt Oppenheim met beschadigde negatieven uit het archief van de Chicago Daily News. Ze onderzoekt in hoeverre foto 's niet alleen een moment in de tijd representeren maar tevens een archiefstuk zijn van de tijd die is verstreken tussen het moment dat de foto is genomen en het heden.

Lisa Oppenheim speciaal voor Buro Leeuwarden uitvoerde. Ze fotografeerde een object aan de ene kant van de Friese grens en vervolgens een vergelijkbaar object aan de andere kant van de grens. De lijn dwars door de voorstelling geeft letterlijk de grens weer en roept vragen op.
De titel 'Split Screen' sluit naadloos aan bij een ander recent werk in de tentoonstelling 'Story Study Print',

De installatie Story, Study, Print bestaat uit twee naast elkaar geprojecteerde 16mm-films waarbij beeld en tekst gebaseerd zijn op historische alfabetposters voor kinderen. De ene projectie toont alleen het tekstgedeelte - bijvoorbeeld de zin 'H is for Home'- terwijl de andere projectie het plaatje toont dat bij de tekst hoort. De projectoren zijn niet gesynchroniseerd waardoor steeds nieuwe combinaties van tekst en beeld ontstaan.
Oppenheim koos de woorden niet uit gangbare lesmethodes. Ze gebruikt woorden uit de woord / beeldcombinaties die bepaalde groeperingen uit politiek bewuste kringen in de jaren '70 van de vorige eeuw in Amerika samenstelden: 'The Alternative Alphabet Poster for Little and Big People' en 'The Black ABC's'.
Beide posters doen een poging om met het alfabet en het daarbij gepresenteerde beeld, jonge kinderen een politiek- en identiteitsbewustzijn bij te brengen. Echter, veel van de gebruikte woorden van de originele posters hebben in de loop van de jaren andersoortige betekenissen gekregen. Door 'het plaatje bij de tekst' opnieuw te filmen, maakt Oppenheim de veranderingen in de politieke en visuele connotaties van de woorden zichtbaar.

Illy Prize 2007

Lisa Oppenheim is docent aan Pratt Institute in Brooklyn en the New School for Social Research in Manhattan.

Websites: 2006 - Lisa Oppenheim in FOAM machteldleij.web-log.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 774.