kunstbus
Dit artikel is 11-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Loggia-dei-Lanzi

Loggia della Signoria (loggia dei Lanzi)De Loggia dei Lanzi is een beeldengalerij op het Piazza della Signoria in het Italiaanse Florence.

De galerij, met haar drie wijde bogen geopend naar het plein, werd tussen 1376 en 1382 gebouwd door Benci di Cione (? - 1388) en Simone Talenti (c.1340/45-1381), in opdracht van het stadsbestuur, voor officiële openbare ceremoniën en ontvangsten. Zo werd de loggia gebruikt om de families Priori en Gonfalonieri in te wijden, ambassadeurs te verwelkomen en werden er verorderingen uitgeroepen.

Het ontwerp wordt traditioneel (lees verkeerdelijk) toegeschreven aan Andrea Orcagna, vandaar dat men ook wel spreekt van de Loggia deil' Orcagna.

Gebouwd op een ogenblik dat de gotische spitsbogen nog in de mode waren, is de Loggia met haar grote ronde bogen een terugblik op de klassieke oudheid en met zijn prerenaissancistische pijlers een voorafbeelding van wat de Renaissance zal bieden. Ze is een voorloper van Brunelleschi's revolutionaire architectuur.

Boven de zuilen bevinden zich vier reliëfs in driepassen met voorstellingen van de deugden op een achtergrond van hemelsblauw email, naar ontwerp van Agnolo Gaddi (1384-1389).
Er is een schitterend groot panoramisch terras met een balustrade met gelobde vierkanten (vierpas?) en steunend op mooie drielobbige voetstukken.

De monumentale loggia bevat een aantal bekende beeldhouwwerken, waaronder:
. De Sabijnse maagdenroof (Giambologna ook wel Giovanni da Bologna genoemd)
. Hercules en de Centaur Nessos (Giambologna)
. Menelaos met het lijk van Patroclus (een episode uit de Trojaanse oorlog), een Romeinse kopie van een Grieks beeld uit de 4e eeuw v. Chr.
. Perseus met het hoofd van Medusa (Benvenuto Cellini). Een mooi voorbeeld van de tijdens de renaissance weer herleefde bronsgietkunst. Als men onder de loggia doorgaat kan men in de hoogte, naast het gezicht van Perseus een gebaarde figuur met een helm zien. Men denkt dat dit een zelfportret is van Cellini.
. langs de achterwand zes Romeinse vrouwenfiguren. Merkwaardig is de derde van links, nl. Turnelda of Germaine verslagen. (Firenze Beccoci)
. Op de trap van de loggia staan twee geketende leeuwen (vroeger aan de ingang). De linkse leeuw dateert uit de oudheid, de rechtse is van Vacca (16de eeuw).
. Er is ook nog Menelaos die Patroklos ondersteunt (een kopie van het Griekse origineel).
. De ontvoering van Polyxena van Fedi (1886).

De arcadengalerij is genoemd naar de lanzichenecchi (landsknechten), de Zwitserse lijfwachten die Cosimo I hier onderbracht. Het was deze groothertog die in 1560 de opdracht gaf voor het meest prestigieuze beeld van de loggia, de bronzen Perseus van Cellini. Het beeld was bedoeld om de vijanden van Cosimo te waarschuwen voor het lot dat hen te wachten stond.

De Sabijnse maagdenroof is het werk van Giambologna, die als Jean de Boulogne geboren werd in Dowaai, dat toen tot het graafschap Vlaanderen behoorde. De worstelende figuren van een oude man, een jongeling en een vrouw werden uit één stuk marmer gehouwen. Het is een der eerste beelden bedoeld om van alle zijden bekeken te worden.

Aan de Odeonsplatz in München werd in 1841-1844 in opdracht van koning Ludwig I een kopie van de loggia gebouwd, de Feldherrnhalle.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Loggia_dei_Lanzi.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 4.