kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lorenzo d'Andrea

Lorenzo D'Andrea werd in 1943 in Lucca - Italië geboren.

Tijdens zijn opleiding van 1956 /1960 aan het Liceo Artistico de Carrara en nog enige jaren daarna, studeert d'Andrea in het atelier van zijn vader, die ook schilder is, in Milaan. Hij vervolgt zijn studie aan de faculteit bouwkunde en architectuur van de Technische Universiteit te Milaan. De invloed van de architectuur op zijn werk, vindt men later veelvuldig terug.

Er volgen opdrachten, o.a. in keramiek, muurschilderingen, 200 illustraties voor het ' Neutraal dagboek van de naoorlogse tijd', vele opdrachten en solotentoonstellingen in Italië en daarbuiten. Lorenzo D'Andrea krijgt o.a. opdracht Paus Johannes Paulus te portretteren.

Tijdens zijn werk maakt Lorenzo kennis met o.a. Marino Marini, Henry moore, Luciano Minguzzi en Pietro Cascella. De dichter Mario Luzi, geinspireerd door D'Andrea's schilderijen, maakt een prachtig gedicht op zijn tentoonstelling 'Toscaanse Morgenstond'.

Hij laat zich graag inspireren door een bepaald thema. Zo ook nu in zijn serie van 31 schilderijen, die zijn weergegeven in de catalogus 'Futur Kubismus'. Hierin brengt hij een hommage aan zijn grote voorganger en fenomeen de spaanse kunstenaar Pablo Picasso. Het is echter méér. Het is een ode aan de grote verworven vrijheid van expressie, door Picasso in alle vormen geuit en daarmee een weg vrijmakend voor de toekomstige kunstbroeders, om vooral de eigen signatuur in hun verbeelding te volgen. In D'Andrea's schilderijen, zo onmiskenbaar van eigen hand, komen zijn overgave aan de natuur in relatie tot man/vrouw, erotiek en misterie ruimschoots tot uiting.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.