kunstbus
Dit artikel is 15-06-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Loretta Lux

Zij oogst internationaal veel succes met haar geconstrueerde kinderportretten. De kunstenares heeft een unieke methode ontwikkeld die het midden houdt tussen schilderkunst en fotografie, waarmee ze nauwgezet beelden creëert van kinderen die een opvallend zelfbewustzijn uitstralen en die tegelijkertijd getuigen van een paradise lost.

Loretta Lux (Dresden, 1969) werd opgeleid als schilder aan de kunstacademie in München en begon in 1999 met fotograferen. In 2005 won zij de prestigieuze Infinity Award van het International Centre of Photography in New York.

De kunstenares bewandelt in haar werkwijze een weg tussen de schilderkunst en de fotografie in. Lux fotografeert in haar studio haar modellen in vintage kleding tegen een witte achtergrond, los van elke sociale setting, om de beelden later in de computer tegen een achtergrond te plaatsen die ze eerder fotografeerde. De foto's worden vervolgens in een maandendurend proces subtiel gewijzigd, met als resultaat zorgvuldig opbouwde composities waarin de invloed van oude meesters als Bronzino, Goya, Runge en Velasquez is duidelijk aanwezig is. Het eindresultaat zijn beelden waarin kinderen buitengewoon geïsoleerd en zelfbewust lijken. De leegte in de ruimtes doet denken aan Vermeer, de kleuren zijn schilderachtig, en ondanks het aura van spontaniteit dat kinderen doorgaans over zich hebben zijn hun houdingen onmiskenbaar bedacht - geen fotograaf is verder van het kinderkiekje verwijderd dan Loretta Lux. Haar onderwerpen komen over als aliens die niet zeker weten hoe ze hier zijn beland, ze zweven tussen verleden en toekomst, hun gedachten laten zich raden - ze kunnen gevuld zijn met herinneringen, angst of ongenoegen. Deze kinderen drukken een opzienbarend zelfbewustzijn uit, verwant aan het ontdekken van de eigen identiteit, wat op gespannen voet staat met het idee van de kinderlijke onschuld.

In 2003 presenteerde het Fotomuseum Den Haag op de KunstRai al werk van Loretta Lux in een expositie over manipulatie in de fotografie.
In 2005 presenteert Fotomuseum Den Haag een overzicht van het oeuvre van Loretta Lux en worden in het museum circa 55 werken van Lux getoond - haar gehele oeuvre tot dan toe - , waaronder vier uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. In de loop van 2006 volgen solotentoonstellingen van Lux in het House of Photography in Moskou en in haar galerie in New York, Yossi Milo Gallery.

Websites:
* www.lorettalux.de

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.