kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lotje van Lieshout

Lotje van Lieshout (1980) woont en werkt als (video-)kunstenaar in Amsterdam.

Van 2000 tot 2005 studeerde ze aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, afdeling Beeldende Kunst.

'A world of Make-Believe' - 2005 - 5:25 min
Haar eindexamenenwerk "A World of Make-Believe" is een filmpje waarin een actrice stug doorspeelt in een gammel wiebelend papieren decor gemaakt van zwart-witkopieën van filmstills uit naoorlogse Hollywood-filmklassiekers.
De film 'A world of Make-Believe' gaat over het verlangen de dagelijkse werkelijkheid te vervangen voor de fantasie-wereld uit de Hollywoodfilms. Het decor is gekopieerd uit verschillende zwart-wit films uit de jaren '40. Letterlijk gekopieerd, want de decors zijn opgebouwd uit fotokopieën.
De film kreeg veel aandacht in de pers en werd vertoond op filmfestivals in onder meer London, Melbourne, Milaan en Hannover.

In 2006 maakte van Lieshout de film Schoon, naar aanleiding van een project in de voormalige Alkmaarse kaasfabriek KunstEyssen.

Van 10 januari tot 11 februari 2007 werkt zij aan een soloproject getiteld "Hotel Zonder Dieren" in Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag (film Hotel zonder dieren. Van Lieshout veranderende ten behoeve van de filmopnames het kunsthuis tot in de kleinste details in een vreemd soort hotel. Haar acteurs zijn de gasten die ronddolen zonder het hotel ooit te verlaten. (Lotje van Lieshout
De jury - bestaande uit Delphine Bedel, Ann Demeester, Paulien Oltheten, Arno van Roosmalen en Fons Welters - was unaniem en prees 'de trefzekere manier waarop van Lieshout in staat is om behendig en op een speelse manier te goochelen met culturele referenties en cinematografische clichés'. De prijs bestaat uit een bedrag van 3000 euro.
De jury wees in haar rapport op A World of Make-Believe, de film waarmee Van Lieshout afstudeerde aan de Rietveld Academie en Vrouw met Baard, een registratie van een performance over dubbele travestie, waarin Van Lieshout zelf figureert. 'De kunstenaar produceert filmische understatements - ze toont personages die letterlijk en figuurlijk hun plek proberen te vinden in een instabiele wereld' aldus de jury.
Van Lieshout maakt geen werelden waarin de toeschouwer wordt meegesleept. De wereld uit haar films is de wereld waarin de personages willen geloven.

Website: www.lotjevanlieshout.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 731.