kunstbus
Dit artikel is 05-02-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lotte Geeven

Nederlandse kunstenares, geboren in 1980 in Eindhoven. Woont en werkt in Amsterdam.

Website: beeldtaal.'

Lotte Geeven brengt als een cartograaf vluchtige momenten en plekken in kaart. In grote tekeningen en installaties herbouwt ze momenten met ogenschijnlijk onbelangrijke achtergrond details op zoek naar de blauwdruk van een herinnering. Ze filterde de straten, bosjes, gebouwen en luchten op zoek naar een beeld wat bij haar aansluit, een dubbelportret van haar en haar omgeving. Tijdens haar observaties vervaagde de fijne grens tussen haar en haar omgeving. Als je ergens lang genoeg bent wordt je de plek zelf. Haar tekeningen, objecten en installaties zijn zorgvuldig gereconstrueerde momenten. Ze vormen verhalende landmarken van dit tijdelijke schemergebied. Een wankel evenwicht van toeval en melancholie.

Lotte Geeven wil door middel van pragmatische oplossingen de wereld om haar heen begrijpelijk maken. Ze observeert omgevingen op grondige wijze en in haar studio reconstrueert ze haar bevindingen vervolgens, waarbij ze belangrijke elementen weglaat en de focus legt op details. De ogenschijnlijk ornamentale elementen in de foto's en tekeningen van Lotte Geeven verwijzen naar eerder bezochte plekken en imaginaire ruimtes. De gelaagde werken zijn zorgvuldig gereconstrueerde momenten die een blauwdruk van herinnering vormen.

Lotte Geeven studeerde aan de Rietveld Academie en was artist in residence in Kythera, Tbilisi, Xiamen, New York en Amsterdam. Haar werk omvat intrigerende installaties, wonderlijk design en bijzondere tekeningen.

Biografie/cv
1998-2001 Gerrit rietveldacademie, Amsterdam BA fine arts.
2002 Shell Young Art Award
2007 Sybren Hellinga Kunstprijs

Lotte Geeven: Hotel Insomnia
Mart House Gallery Van 22-3 t/m 28-4-2007
In het najaar van 2006 verbleef Lotte Geeven (1980) als artist-in-residence in New York en Xiamen, China.
Als een cartograaf onderzocht ze haar tijdelijke verblijfplaatsen en zoomde in op de schijnbaar onbelangrijke achtergrond-details van de steden. Ze filterde de straten, bosjes, gebouwen en luchten op zoek naar schoonheid en toeval. Tijdens lange wandelingen noteerde ze broze, vluchtige details uit het stedenschap. Fracties van conversaties, subtiele veranderingen van de kleur van de lucht, het geluid van overvliegende spreeuwen. Poëtische ornamenten die zich overal bevinden maar in hun dialect en verschijningsvorm het karakter van een plek in zich dragen. Deze notities vormen het uitgangspunt voor HOTEL INSOMNIA, een schaduwstad waarin deze broze momenten zijn gestold. Daar herbouwt Geeven zorgvuldig haar notities in tekeningen, objecten en installaties als verhalende landmarken van dit tijdelijke schemergebied.

2008 Charlotte van Pallandt Prijs

2008 Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst
In 2008 is zij werkzaam als artist in residence aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.

2008 Mart House Gallery - Lotte Geeven: Blueprint Room
In de tentoonstelling blueprint room huist in de beschutting van stopcontacten, pijpleidingen en de façade van een groot gebouw de blauwdruk van een herinnering. Met getekende oppervlaktes en details van een interieur bouwt Lotte Geeven een tijdelijke extra laag in Mart House Gallery. Een model van een plek ergens anders, op een ander moment.

In de fotoserie 'The colour code bouquet' (2009) heeft Lotte in de traditie van de floriography verborgen boodschappen aangebracht.

2010 Illy Prize van Art Rotterdam voor de Mart House Gallery.
De Nederlandse kunstenares Lotte Geeven is woensdag uitgeroepen tot meest veelbelovende kunstenaar op Art Rotterdam en wint daarmee de illy Prize 2010 (10.000 euro). Ze won de prijs voor haar werk Hotel Insomnia (2007), een soort tafel met omgevallen stoel dat volgens de jury "lijkt op design, maar kunst is: gewaagd en surrealistisch". De illy Prize is sinds 2006 een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor veelbelovende kunstenaars.
Volgens kunstcriticus en jurylid Jhim Lamoree zijn kunstenaars tegenwoordig verhalenvertellers. Op het eerste gezicht zie je het verhaal in het werk van Geeven niet. Je ziet sculpturen en tekeningen, gevonden objecten als een tafel, stoelen, een ladekast, die zij transformeert tot nieuwe objecten. Geeven zaagt ze in stukken, verwijdert delen en zet ze vervolgens opnieuw in elkaar. Het object blijft hierdoor herkenbaar. Een tafel is nog steeds een tafel. Een functionele tafel is het echter niet meer. De ingrepen van Geeven voorzien de tafel van een nieuwe functie: die van verhalendrager. De meubelobjecten van Geeven maken deel uit van een groter, langlopend project met de titel Hotel Insomnia (2007). - www.8weekly.nl)

Websites:
. www.geeven.nl
. www.xpositron.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.