kunstbus
Dit artikel is 16-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Louis AnquetinConversation intime (1891), aquarel, Van Gogh Museum

Franse schilder, geboren 16 januari 1861 in Étrépagny (Eure) - overleden 19 augustus 1932 in Parijs.

Zijn vroege werk is geïnspireerd op Degas, maar na 1887 oriënteerde hij zich op Seurat en op de wetenschappelijke regels van het pointillisme, terwijl hij ook zelf over de theorie van het schilderen ging schrijven.

Biografie
De Fransman Louis Anquetin was 21 jaar toen hij naar Parijs trok om in de leer te gaan bij Léon Bonnat, waar hij bevriend raakte met Henri de Toulouse-Lautrec. Samen gingen zij vervolgens naar het atelier van de academische schilder Fernand Cormon (24-12-1845 Parijs - 20-3-1924 Parijs), waar zij Emile Bernard en Vincent van Gogh ontmoetten. De vier vrienden zochten in hun werk naar een nieuwe beeldtaal. Het was Van Gogh die Anquetin enthousiast maakte voor Japanse houtsnedes en in de loop van 1887 werd de invloed van deze prentkunst in het werk van beide kunstenaars goed zichtbaar: vormen werden meer gestileerd en voorstellingen werden opgebouwd uit monochrome kleurvlakken.

Het was naar aanleiding van de ingezonden werken van Anquetin op de tentoonstellingen van Les XX in Brussel en de Salon des Indépendants in 1888 dat de kunstcriticus Edouard Dujardin voor het eerst de term Cloisonnisme gebruikte om de nieuwe stijl te beschrijven (kleurvlakken omgeven door contouren zoals bij email cloisonné).

Rond 1890 richtte Anquetin zich op het weergeven van welgestelde dames en het uitgaansleven. Sinds 1890 hield hij zich ook bezig met omvangrijk, meestal lyrisch of mythologisch decoratiewerk.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.