kunstbus
Dit artikel is 23-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Louis Van LintChartres 1950 (Belgische kunstschilder, aquarellist en tekenaar, geboren in 25 december 1909 te Brussel - overleden 28 december 1986 te Kraainem.

Als medeoprichter van de Jeune Peinture Belge - een kunstenaarsgroep die in 1945 werd gelanceerd door kunsthistoricus Robert Delevoy - trad Louis Van Lint naar voren als een van de leiders van zijn generatie. Niet alleen zijn schilderskwaliteiten vielen op, maar ook de originaliteit van zijn intimistische voorstellingen, doordrongen van expressionisme en later ook van kubisme.

Hij debuteert als jong discipel van het animisme. Evolueert via het postexpressionisme en de geometrische abstractie uiteindelijk tot de lyrische abstractie, waarvan hij een der belangrijkste vertegenwoordigers wordt in België. Waagt ook enkele constructivistische experimenten.

Biografie
Van Lint studeerde aan de Académies des Beaux-arts de Bruxelles in Sint-Joost-ten-Node (1924-38, J. Maes, H. Ottevaere). Studeert ook beeldhouwen (1935) en architectuur.

Debuteert op de tentoonstelling Art Jeune (Brussel, Galerie Atrium, 1938), samen met A. Bonnet en G. Bertrand.

Hij begon te schilderen in een expressionistische schilderstijl.

In 1941 richtte hij met Anne Bonnet en Gaston Bertrand de groep Le Route Libre op. In dat jaar kreeg Van Lint ook zijn eerste solotentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.
Medestichter van Apport 41,

In de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde hij zich naar een karikaturaal realistisch expressionisme.

Neemt deel aan drie tentoonstellingen van de animisten (1942-43, Apollo Brussel).
Eerste persoonlijke tentoonstelling in 1942 (PSK Brussel).

Deelname aan het Salon van de Jeune Peinture Belge (1944, Apollo Brussel).

In 1945 werd Louis van Lint lid van de groep Jeune Peinture Belge waarna hij onder invloed van Bazaine op een meer abstracte wijze ging werken.

Louis van Lint vertegenwoordigde zijn land in 1948 op de Biënnale van Venetië.

Prijs Picard (1948),

Via Pierre Alechinsky kwam hij in contact met de Cobra-beweging. Hij ging werken in de Ateliers du Marais en exposeerde in 1951 met andere Cobra-kunstenaars op de belangrijke tentoonstelling in Luik. Nauw betrokken bij deze beweging is Van Lint echter nooit geweest.

Vanaf 1948 klonk de roep van zijn innerlijk verlangen steeds luider en verving de kunstenaar de statische vormen door het fundamentele dynamisme dat hij ervoer in zijn contact met de natuur. Van Lint was zo de eerste Belgische schilder die tot een lyrische abstractie kwam. Te midden van de 20ste-eeuwse Belgische schilderkunst blijft zijn enthousiast en fantasierijk oeuvre een van de meest vurige en vergeestelijkte eerbetuigingen aan de liefde voor de natuur, de mens en de wereld.

Medestichter van Espace (1952-54)
Prijs voor tekenkunst van Lugano (1952)

Vanaf de jaren vijftig werkte Louis van Lint in een geometrische stijl, die later evalueerde tot een lyrisch abstracte trant.

Grote Prijs van de kritiek (Charleroi, 1958),

Lid van de Koninklijke Academie (1968).

Prijs voor schilderkunst (Cagnes-sur-Mer, 1971).

Werk in de Musea van Antwerpen, Brussel, Oostende (PMMK), Brooklyn, New York (Guggenheim), Pittsburgh (Carnegie Institute) en Sao Paulo.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 25.