kunstbus
Dit artikel is 19-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Louise Nevelson

Louise Nevelson with Hilton Kramer at The Guggenheim

Amerikaans beeldend kunstenares van Russische afkomst, Kiƫv 23.09.1900 - New York 17.04.1988

Nevelson verbleef sinds 1905 in de U.S.A. In 1934 werkte ze met Ben Shahn mee aan de wandschildering van Diego Rivera voor de New Worker's School in New York. In de jaren vijftig begon zij met decorachtige, dikwijls monumentale assemblages: opstapelingen van zwart- of goudgeschilderde houten kistjes met daarin geordende objecten. In de jaren zestig begon zij ook in andere materialen te werken. Zo ontstonden o.m. transparante bouwsels van plexiglas. Zij heeft met haar werk een eigen stijl geschapen: een sacrale 'binnenhuisarchitectuur' waaruit een fascinerende verbeeldingskracht spreekt. Nevelson maakte voorts grafiek en multipels.

Publicaties: Dawns and dusks: Taped conversations with Diane MacKown (1976; autobiogr.). (Encarta 2001)

Werken:
Koninklijke vloed IV, 1959-1960, met goudkleurige oplossing bespoten hout, 35 delen, 323x446x55, Keulen, Museum Ludwig, schenking Ludwig
Zij ging in de straten, op bouw- en slooplocaties, dokwerken en in schrijnwerkerijen in New York op zoek naar hout. Ze stapelde immense hoeveelheden ervan in haar huis op. Vanaf eind jaren '50 plaatste ze kratten op elkaar en vulde ze met tafelpoten en fragmenten van balustrades, trappen, deuren en boten, waarmee ze een iconostase van herinneringen realiseerde - schrijnen, muren en pilaren van het wrakhout van onze samenleving, een mengsel van constructie, compositie, ornament en toeval. Later werden de structuren strenger, waarbij ze abstracte, geprefabriceerde vormen in een geometrisch ensemble herhaalde. Door het geheel zwart te schilderen riep ze een duister en mysterieuze sfeer op. Ze was in haar eigen woorden een 'architect van schaduwen', maar ook van een fletse bleekheid als ze wit gebruikte, en van heilige pracht wanneer ze goudkeur toepaste. (20ste 523)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 753.