kunstbus
Dit artikel is 05-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lubin Baugin

Frans schilder, geboren ca. 1610-12 in Pithiviers, Loiret - overleden 11 juli 1663 in Parijs.

Het werk van Lubin Baugin vertoont sterke bindingen met de Italiaanse schilderkunst en in het bijzonder met het werk van Parmigianino en Guido Reni. Om zijn grote figuren, zachte stijl, zijn heldere grote kleurvlakken en verwantschap met de schilder Guido Reni heette hij in zijn tijd wel 'Le Petit Guide'. Bepaalde elementen in Baugins stijl doen ook denken aan de tweede School van Fontainebleau.

Biografie
Lubin Baugin werd omstreeks 1612 geboren in Pithiviers.

Tussen 1645 en 1650 reist hij naar Italië waar hij in Rome les kreeg van Simon Vouet.

In 1651 werd Lubin Baugin tot hofschilder benoemd en opgenomen in de Académie de Saint Luc in Parijs, waar hij wegens het openen van een eigen schilderschool in moeilijkheden raakte die in 1655 leidden tot zijn royement als lid. De titel peintre du roi mocht hij evenwel blijven voeren. Toen hij zijn school opgaf, werd hij weer toegelaten.

Zeker van zijn hand zijn 'Maria met kind en St. Johannes de Evangelist', een werk dat zich bevindt in het Musee des Beaux Arts van Nancy. Nog onzeker is of aan hem werken moeten worden toegeschreven als 'De vijf zintuigen' en 'Stilleven met vetkaars'.

Van Baugin zijn slechts een aantal religieuze schilderijen bewaard gebleven. De meeste werden vernield tijdens de Franse Revolutie.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.