kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lucia Luptakova

Nederlandse kunstenares geboren in 1977 in Bratislava, Slowakije.

Website: Lucia Luptáková maakt locatiegebonden ruimtelijke installaties door middel van minimale architectonische ingrepen: in de nieuwe opgezette scenario's verandert de ruimtelijke ervaring, de waarneming, de stemming en de verwachting van de participant.

Opleidingen:
Lucia Luptáková studeerde na haar opleiding van 1991-1996 aan de Bilingual English-Slovakian Grammar School in Sucany/SK, van 1996 tot 2002 Spatial design (Architectonische vormgeving) op de Gerrit Rietveld Academie.

Groepstentoonstellingen 1999
'Space for Legs': Fashion show & exhibition, Filmmuseum & Vondelpark, Amsterdam
'Park of the Future', Westergasfabriek, Amsterdam

Stages:
1999-2000 - Tatyana van Walsum, Theatre & Costume design, Amsterdam
1999-2000 - Kossman & De Jong, Exhibition Architects, Amsterdam

Groepstentoonstellingen 2000
'Hidden': a group exhibition, Baby, Amsterdam
Graduation show, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

Opdrachten:
2001 - VOF 1:3 (with Abbie Steinhauser and Saskia van der Zanden): concept design 'Verhaal zolder', Bijbels Museum/Amsterdam, rebuilding and interior design, Sluisstraat 55 hs/Amsterdam

Opleidingen:
2002-2004 - Sandberg Instituut, Autonomous design (Vrije vormgeving), Amsterdam
2004-2005 - Sandberg Instituut, Fine arts (Autonome kunst), Amsterdam

Groepstentoonstellingen 2003
'Rietveld naar de Beurs': a selling exhibition, De Beurs van Berlage, Amsterdam
'Van het Klooster naar Kerk met Intermezzo': a group exhibition, Kunstkerk, Dordrecht
'Grassimesse 2003': an art and a design fair, Grassi musem, Leipzig/DE

Groepstentoonstellingen 2004
'Salon 2004': a selling group exhibition, Kiosk, Amsterdam
'Asking Questions': 10 years of Architectural Design at the Gerrit Rietveld Academie, NAI, Rotterdam, travelling around NL
Kunstvlaai 5: a site-specific installation 'Déjà-vus', Westergasfabriek, Amsterdam
'Interzones': a group exhibition (Kouri Yorigami, Clara Moranta Marti, Laura Braspenning), Lloyd hotel, Amsterdam2004 etalage-expositie Expositieruimte Moira juni-juli 2004 - Lucia Luptáková toont een grote foto van zichzelf. Door een doorzichtig masker is haar hoofd nog net te herkennen.

2004 solotentoonstelling 'Déjà-vus': a spatial installation, Expositieruimte Moira, Utrecht (zie video op installatie van Lucia Luptáková. Zij borduurt voort op de installatie die zij voor Moira op de 5e Kunstvlaai 2004 presenteerde.

Kunstvlaai 2006 - 'Places' (hout, gelegen in en om de speeltuin. De ruimtes zijn gecentreerd rondom een boompje of een lantaarnpaal. Als ik de geisoleerde ruimte betreed, wordt ik overvallen door een gevoel van rust. Alles wat buiten speelt, doet er even niet meer toe. Ik ben eventjes helemaal alleen met mezelf en de natuur. De boom of de lantaarnpaal waar ik normaal gesproken geen oog voor heb, krijgt ineens een hele ander dimensie. Lucia legt mij uit welk doel ze voor ogen had, bij het maken van haar 'places': 'De binnenruimte zorgt voor intimiteit die de buitenruimte niet heeft. Met deze ruimtes heb ik geprobeerd een andere intieme dimensie te creëren, waarbij er een herwaardering van 'het normale' plaatsvindt. Veel dingen worden door onze dagelijkse routine over het hoofd gezien'. (Lilian Bense)

2007 - 7 TON - Door krachten te bundelen wil zij ambitieuzer, groter en gelaagder werk realiseren.
Lucia Luptáková, Wouter Klein Velderman, Thijs Rhijnsburger, Joost de Leij, Erwin van Amstel, Michiel Schuurman, Maarten van der Linde.
Vanuit Kunsthuis SYB te Beetsterzwaag streeft het kunstenaarscollectief 7 TON naar de realisatie van een sculptuur van buitenproportionele afmetingen die een brug zal slaan tussen de kunst en het bedrijfsleven.
7 TON bestaat uit specialisten van verschillende disciplines verzameld om dit ambitieuze plan te realiseren. Binnen het team van 7 TON wordt er al een brug geslagen tussen kunstenaars en marketeers. Het resultaat dat naar buiten wordt gebracht is dus al gebaseerd op een experiment tussen kunst en het bedrijfsleven. (Zie ook expositie W139: Under
Deelnemende kunstenaars: Alex Fischer, Lucia Luptáková met Maaike van der Linden en Maartje Korstanje, Aukje Dekker, Lara de Moor.
De aanzet tot het werk in de expositie Ergens anders/Somewhere else in augustus is tijdens de opening van UNDER al te zien als 'een werk onder constructie'. Het grootste deel van het maken zal echter gedurende de tentoonstelling plaatsvinden en voor publiek toegankelijk zijn. Het geheel zal op 17 augustus gepresenteerd worden. Tenslotte zal het gebouw in de tentoonstelling daarna, Love is like oxygen. als achtergrond en omgeving voor nieuwe kunstwerken functioneren.

18-8 t/m 30-9-2007 expositie W139: Ergens anders / Somewhere else - Verruimende installatie
Lucia Luptáková i.s.m. Maaike van der Linden & Maartje Korstanje
Lucia Luptáková maakt voor W139 een werk dat zowel in de ruimte staat als zelf een toegang is tot ruimtes van W139 die normaal niet toegankelijk zijn: een gangenstelsel dat dwars door de verschillende lagen van het gebouw meandert.
Het geheel bestrijkt de zijzaal, de achterruimte, de kelder en de ruimte onder het dak. Het werk is een organisch onderzoek naar de constitutie van de ruimte op locatie. Door de verhoudingen tussen de meerdere ruimtes en de verhoudingen tot het menselijke lichaam, de bewegingsroutes binnen het werk en door de inval van het licht,wordt er een spanning op- gebouwd die soms een haast theatrale beleving genereert.
Bijzonder is dat Lucia Luptáková bovendien in haar gebouw ruimte op maat maakt om de werken van andere kunstenaars te integreren. Hierdoor worden de tekeningen van Maaike van der Linden en de sculpturen van Maartje Korstanje niet in de gebruikelijke 'neutrale ruimte' geplaatst. In plaats daarvan bepalen de werken zelf de constructie en sfeer van de ruimte.
Dit zal een meer fysieke en intiemere ervaring opleveren waardoor de oorspronkelijke waarneming van de tekeningen en de sculpturen opnieuw wordt onderzocht.

In progress:
. 'Yellow submarine': a spatial installation, Moira Expositieruimte, Utrecht, financial support - Mondriaan Stichting
. 'Room 13': a permanent spatial installation, Lloyd hotel, Amsterdam

5 - 11 november t/m 23 december expositie About # 5 Lucia Luptáková (installatie) en Douwe Dijkstra (video) (www.safe-art.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 673.