kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lucia MoholyLucia Moholy 1930, zelfportret

Geboren Schulz in Karlín Bohemen 1894, overleden Zollikon (bij Zürich) 1989
Tsjechische fotografe

Na een opleiding als lerares Engels, studeerde Lucia Moholy kunstgeschiedenis en filosofie.

Vanaf 1915 werkte zij als redactrice bij verschillende tijdschriften en uitgeverijen en schreef zij een bundel expressionistische gedichten onder een pseudoniem.

In 1921 trouwde zij in Berlijn met László Moholy-Nagy. Gezamenlijk ondernamen zij fotografische projecten en schreven zij kunsttheoretische traktaten.Het Bauhaus te Dessau, 1926

In 1923 werd haar man benoemd aan het Bauhaus in Weimar en nam Moholy een baan aan als leerlingfotografe en studeerde zij aan de kunstnijverheidsschool in Leipzig. In 1924 maakte Lucia Moholy portretten van Bauhaus docenten en vrienden en in 1926 maakte zij een fotoreeks van het pas gebouwde Bauhaus in Dessau.

Samen met Moholy-Nagy ging zij in 1928 naar Berlijn, waar Moholy als podium-fotografe werkte en fotografie doceerde aan de Itten-Schule in Berlijn. In 1929 scheidde zij van Moholy-Nagy.

Na de machtsgreep van de Nationaal Socialisten emigreerde Lucia Moholy in 1933 over Parijs naar Groot Brittanië en vestigde zich in Londen, waar zij als fotografe en docent werkzaam was. In 1939 publiceerde zij haar boek One Hundred Years of Photography.

In 1945 kreeg zij een opdracht van de UNESCO om belangrijke culturele documenten te fotograferen.

In 1959 vestigde zij zich als zelfstandig publiciste in Zürich. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.