kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lucian FreudZelfportret, 1985

Engelse schilder van Duitse afkomst,

Als kleinzoon van de bekende Duitse psycho-analist Sigmund Freud wordt Lucian Freud in 1922 te Berlijn geboren. Zijn vader, de zoon dus van Sigmund Freud, is de architect Ernst Freud, terwijl zijn moeder Lucie Brash dochter is van een rijk graanhandelaar.

Het gezin Freud, van Joods-Oostenrijkse origine, wijkt uit naar Engeland in 1933. Ook grootvader volgt, in 1938 bij de 'Anschluss' van Oostenrijk.

Lucian krijgt een artistieke opvoeding in 1938/39 aan de Central School of Arts te Londen, waar hij zich vooral op het beeldhouwen toelegt. Van 1939 tot 1942 studeert Lucian Freud aan de East Anglian School of Painting and Drawing te Dedham. Lucian Freud begint met schilderen en laat zich inspireren door het gewelddadig expressionisme van Georg Grosz en van Otto Dix.

In 1942/43 volgt Lucian Freud deeltijdstudies aan het Goldsmith'a College in Londen.

In 1943 Sluit Lucian Freud vriendschap met de schilder Francis Bacon.

1944 - Eerste tentoonstelling in de Lefèvre Gallery, Londen.

Na de oorlog bezoekt hij Griekenland en werkt hij een tijd in Parijs en men noemt hem al "de Otto Dix van de Neue Sachlichkeit", duidend op zijn rauw-realistische weergave.Boy Smoking, 1950-51

Van 1949 tot 1954 is Freud Gastdocent aan de Slase School of Fine Arts te Londen.

Lucian Freud's werk wint aan intensiteit en monumentaliteit. Zijn portretten en zijn talloze naaktfiguren imponeren door een vaak agressief realisme, dat gewoon pure objectiviteit is, getuige het portret van Francis Bacon, in 1952.

In 1951 Ontvangt Lucian Freud de Prijs van de Arts Council op het Festival of Britain.

In 1954 exposeert hij met Ben Nicholson en Francis Bacon in het Britse paviljoen op de Biënnale van Venetië.

Tegen het eind van de jaren '50 werd de nauwgezette, veristische schildersstijl van Lucian Freud expressiever; hij gebruikte dikker opgebrachte verflagen en voegde Kremnitz-wit toe, waardoor zijn verf een vleeskleur aannam.
Het werk van Lucian Freud veranderde na de jaren vijftig langzaam doordat hij zijn martelharen penselen verving door kwasten van varkenshaar en hij hiermee begon te boetseren, wat zijn meedogenloze observatie van het menselijk lichaam op een nieuw plan bracht. Zijn veranderde stijl werd in de jaren '70 lovend ontvangen als het bewijs dat de traditie van het schilderkunstig humanisme zich in de Europese kunst bleef voortzetten. Voor even was hij als neo-romaniticus beroemder dan zijn tijdgenoot Francis Bacon, zijn goede vriend in wiens schaduw hij later zou komen te staan.Naked Girl Asleep (1968)

Van 1958 tot 1968 heeft hij een reeks tentoonstellingen in de Marlborough Gallery, Londen.

Lucian Freud werd door Bacon ruim twintig keer geportretteerd. De twee kunstenaars kenden elkaar niet alleen vakmatig, ze waren ook persoonlijk goed bevriend. Dat Freud door Bacon is afgebeeld op een drieluik (1973) dat Bacon in een belangrijke periode van zijn leven schilderde bevestigt dit. Wellicht dat het figuratieve schilderen, in de tijden dat de abstracte kunst hoogtij vierde, de schilders nader tot elkaar bracht. Hun vriendschap duurde ruimt twintig jaar.
Lucian Freud een internationaal rondreizende tentoonstelling van het British Council.

2002 - Lucian Freud en David Hockney, de twee grootste levende kunstenaars van Groot-Brittannië, hebben elkaars portret geschilderd.

Het werk van Freud is duidelijk autobiografisch, precies als dat van Pierre Bonnard of Balthazar Balthus, maar met soberder kleurgebruik. Men noemde hem ooit de Ingres van het Existentialisme. Met psychologische durf en analytische vaardigheid ontleedde Lucian Freud de onderwerpen die hem vertrouwd waren, vooral kennissen en vrienden.

Lucian Freud schept afschuwelijke portretten van mensen uit zijn eigen omgeving. Zijn vele vrouwen, zijn kinderen, kenissen, een drag queen of een ambtenaar. Hij is gefascineerd door 'flesh'. Vlees, geen ideale maten, dus.

Freud's werk is niet mooi. Mooi als esthetisch gevoel, dan toch. Maar zijn portretten maken wel indruk, schokkeren soms door het onbehouwen naakt en de hompen vlees. Na de eerste schok besef je dat Freud enkel het echte leven schildert, hoe hij al die mensen ziet. En zonder al die romantische poespas uit de marketingwereld. Ook de zelfportretten zijn grof. Hij kijkt naar zichzelf doorheen diezelfde grijze-tinten bril.

Evolutie in Freud's schilderijen is er maar weinig. Hij schildert steeds grotere schilderijen, maar dat is dan ook het enige. De onopgewekte kleuren zijn vandaag nog steeds dezelfde als twintig of dertig jaar geleden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 73.