kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ludwig Meidner

Geboren in Bernstadt, Silezië 18 april 1884, gestorven in Darmstadt 14 mei 1966 was een Duits expressionistisch, later realistisch schilder, graficus en schrijver.
Met zijn gedramatiseerde zelfportretten en zijn apocalyptische landschappen en stadsgezichten geeft hij het expressionisme al voor de Eerste Wereldoorlog een invulling die vooruitloopt op de sfeer van de jaren twintig. Tegelijkertijd slaat zijn werk een brug naar de Neue Sachlichkeit, waar zijn latere portretten stilistisch verwant aan zijn.

In 1903 begon Ludwig Meidner een studie aan de Kunstacademie in Breslau, die hij na twee jaar weer verliet om naar Berlijn te gaan. Hij nam graveerlessen van de kunstenaar Hermann Struck, die belangrijk bleken voor zijn latere carrière. Meidner werd geboeid door de agressieve onderdrukking van de natuur door de uitdijende metropool. In 1906 vertrok Meidner voor een jaar naar Parijs, waar hij vriendschap sloot met Amedeo Modigliani.

In de jaren daarna, die Meidner onder behoeftige omstandigheden doorbracht in Berlijn, vond hij zijn eigen stijl in apocalyptisch expressieve stadsgezichten, uitbeeldingen van profeten, portretten en zelfportretten. Zijn favoriete modellen waren zijn literaire vrienden.
In 1911 werkte Meidner mee aan het tijdschrift Die Aktion.apocalyptisch landschap 1913

Een jaar later in 1912, het jaar waarin Meidner zijn eerste boeiende zelfportretten en Apocalyptische landschappen schilderde, richtte hij samen met Janthur en Steinhardt de kunstenaarsgroep 'Die Pathetiker' op. Een groep die zijn werk tentoonstelde in Der Sturm, een galerie van Herwarth Walden. Hier maakte Meidner kennis met Robert Delaunay, wiens orfisme hem net zo inspireerde als het Italiaans futurisme. Geplaagd door existentiële angsten, ging hij religieuze thema's schilderen.
In 1914 sloot Meidner zich aan bij de Freie Seccession in Berlijn. Vlak voor de Eerste Wereldoorlog schilderde hij dramatische beelden van verwoeste steden.

In 1916 moest Meidner in dienst en werkte hij als tolk vertaler in een krijgsgevangenkamp. Hier begon Meidner te schrijven. Na de oorlog sloot hij zich in 1918 aan bij de Novembergruppe en de revolutionaire Arbeidsraad voor de Kunst. Teleurgesteld over de revolutie trok hij zich terug uit het openbaar.

In de twintiger jaren wendde Meidner zich af van het expressionisme, dat inmiddels een populaire, steeds commerciëlere kunstrichting was geworden en ontwikkelde een realistische schilderstijl. In zijn boek Autobiographischen Plauderei distantieerde Meidner zich van zijn vroege werk, waarmee hij colega's en vrienden kwetste. Vanaf dat moment waren religie, landschappen, stillevens en portretten zijn thema's.

Vanwege de toenemende jodenvervolging ging Meidner in 1935 naar Köln, waar hij als tekenleraar in een Joodse school werkte.
Uiteindelijk vluchtte Meidner in 1939 naar Engeland, vanwaar hij niet eerder terugkeerde naar Duitsland dan in 1953. Meidner stierf in 1966 in Darmstadt.

website: www.meidner-ludwig.de

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.