kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Maaike van der Linden

Maaike van der Linden (Nijmegen, 1981) groeide deels op in Californië en Taipei.

Website: Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.
In 2004 studeerde zij daar af aan de afdeling VAV (Voorheen Audio Visueel) waarna ze gaat studeren aan het Sandberg Instituut in Amsterdam.
Van der Linden werkt voornamelijk binnen het medium van bewegend beeld waarmee ze de wetten van perspectief en diepte tracht te verdraaien.

30 maart t/m 29 april 2005 - Kunsthuis SYB
Tijdens het project Toen ik het huis deelde met Toen nemen Emily Williams en Maaike van der Linden hun intrek op de eerste en tweede verdieping van Kunsthuis SYB. De begane grond zullen zij volledig leeg laten. Door hun leven en werk in de andere ruimtes verwachten zij geleidelijk de betekenis van de begane grond te beïnvloeden, zonder deze daadwerkelijk aan te raken.
Williams en van der Linden beschouwen de begane grond als een statische kern in een reeks omringende ruimtes. De bezoeker krijgt toegang tot alle ruimtes van het huis. Er vinden sociale ontmoetingen plaats, er zijn telefoongesprekken en er worden brieven verstuurd - activiteiten die de kunstenaars ook opvatten als ruimtes rondom de kern van het huis. Door hun werkwijze verwachten zij alle activiteit indirect zichtbaar te kunnen maken op de begane grond.
De aanpak van beide kunstenaars in dit onderzoek zal verschillen. Beiden zijn echter uit op het bemachtigen van de belevenis van de benedenruimte. Het is een spel met het bewustzijn van de toeschouwer, die het huis tot leven zal brengen door zijn associaties. (installatie - Lucia Luptáková i.s.m. Maaike van der Linden & Maartje Korstanje.
Lucia Luptáková maakt voor W139 een werk dat zowel in de ruimte staat als zelf een toegang is tot ruimtes van W139 die normaal niet toegankelijk zijn: een gangenstelsel dat dwars door de verschillende lagen van het gebouw meandert.
Bijzonder is dat Lucia Luptáková bovendien in haar gebouw ruimte op maat maakt om de werken van andere kunstenaars te integreren. Hierdoor worden de tekeningen van Maaike van der Linden en de sculpturen van Maartje Korstanje niet in de gebruikelijke 'neutrale ruimte' geplaatst. In plaats daarvan bepalen de werken zelf de constructie en sfeer van de ruimte.
18 aug. t/m 30 sept. 2007 (zie ook www.kunstkanaal.net)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.