kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Maarten Vanden Eynde

Belgische kunstenaar en schrijver, geboren in 1977 te Leuven, woont en werkt sinds 2001 in Rotterdam.

Websites: Rietveld academie voor beeldende kunst in Amsterdam, Vrije Richting, diploma in 2000. Hij had van 1995 tot 1997 in Gent op het Sint-Lucas Instituut al een opleiding tot grafisch vormgever genoten, maar wilde toch kunstenaar worden. In 2006 verbleef hij op de MSA^ Mountain School of Arts Los Angeles in de Verenigde Staten. Tegenwoordig werkt hij als beeldend kunstenaar vanuit Rotterdam.

'Evolutie is onontkoombaar. Een lineair tijdsbeeld lijkt het enige toepasbare model gezien de huidige globalesering en dagelijkse verandering. De wereld van het heden wordt steeds sneller voortgestuwd naar de toekomst. In mijn werk zet ik de tijd stil en probeer een proces of een gevolg ervan te vatten. In een poging een alternatief te bieden voor het huidige doemdenken over de toekomst heb ik in 2003 een nieuwe wetenschappelijke tak in het leven geroepen: de Genetologie, de Leer der Eerste Dingen. Mijn werk bevind zich op de scheidingslijn tussen verleden en heden. Soms vooruitblikkend naar de toekomst van gisteren, soms terugkijkend naar het verleden van morgen. Verschillende wetenschappen worden gebruikt als inspiratiebron. De uitvoering of uiteindelijke vorm, evenals de locatie, zijn sterk afhankelijk van het concept of achterliggende gedachte. Langzaam groeit het online schetsboek (www.genetology.net) uit tot een volwaardig boek met bijbehorende tentoonstelling.' (Maarten Vanden Eynde Maarten Vanden Eynde heeft een nieuw onderzoeksgebied bedacht: het genetologisch onderzoek.
Van de website beeldhouwer Maarten Vanden Eynde een bouwer en uitvinder. De Vlaming maakt betoverend natuurlijke boomstronken, samengesteld uit gelijmde houten latten en balken. Een romantisch rechtvaardigheidsgevoel lijkt ten grondslag te liggen aan deze werken: het hout keert weer terug in de vorm van waaruit het is ontstaan. Even intensief is de aandacht waarmee hij scheuren in een droge rivierbedding dicht plamuurt, en die hij op foto heeft vastgelegd. (expositie TENT. Centrum Beeldende Kunst in 2003)

Europe 2006: Maarten Vanden Eynde heeft een nieuwe vlag gemaakt. De sterren zijn de hoofdsteden van de verschillende landen, samen een abstracte sterrenhemel vormend. Op 9 mei, 'Europe Day', wordt de vlag door de hele EU heen gepresenteerd. www.expodium.nl

Websites: sites.nps.nl, www.cbk.rotterdam.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.