kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Manfred Pernice

Duitse kunstenaar, 1963, Hildesheim

Manfred Pernice studeerde beeldhouwkunst aan de Hochschule der Künste in Berlijn, en doceert anno 2006 zelf beeldhouwkunst aan de Akademie der bildenden Künste in Wenen. Maar een beeldhouwer in traditionele zin is deze kunstenaar allerminst. Pernice is eerder te omschrijven als een beeldend chroniqueur, iemand die allerlei gegevens en artefacten uit zijn omgeving verzamelt en bij gelegenheid in een nieuwe, verhalende samenhang bijeenbrengt.

Mei 2006 Sculptuurproject Roulette
Een tijdelijke rotonde genaamd Koehoornplein aan de rand van Utrecht leidt het verkeer Leidsche Rijn in. Deze rotonde op de grens van het oude en het nieuwe Utrecht wordt gebruikt voor het sculptuurproject Roulette. Elke zes maanden stelt Manfred Pernice hier een aantal beelden tentoon die hij geselecteerd heeft uit de collectie van de gemeente Utrecht.
Op uitnodiging van Beyond-Leidsche Rijn heeft Manfred Pernice een selectie gemaakt uit de bestaande collectie openbare kunst van de gemeente Utrecht. De door hem geselecteerde beelden verhuizen tijdelijk van hun bestaande plek in Utrecht naar een rotonde in Leidsche Rijn. Pernice heeft daarvoor een flexibel systeem met sokkels ontworpen zodat meerdere beelden tegelijk en in wisselende constellaties kunnen worden geplaatst. De meeste sokkels zullen tijdelijk een beeld dragen, sommige sokkels zullen leeg zijn. De beelden op de rotonde kunnen ook van plek verschuiven als de compositie daar om vraagt. De installatie op de rotonde bestaat uit twee tegenover elkaar geplaatste 'spoorbanen' die in totaal acht verplaatsbare sokkels dragen. Op deze manier ontstaat er een soort 'sculpturale choreografie' waarin de beelden zich steeds op een andere manier tot elkaar verhouden.
Steeds als een beeld van zijn oude plek in de stad is verplaatst naar de rotonde, blijft er een lege plek als een veeg teken over. Over een aantal jaren wordt de rotonde opgeheven en zullen de laatste beelden weer terugkeren naar hun oorspronkelijke plek. Met die beweging komt ook 'de voorstelling' Roulette tot haar einde.

De eerste serie beelden bestaat uit Giraf van Theresia van der Pant (Julianapark), Jupiter van Jacques Lignier (Einsteindreef), Groep schapen van Arie Teeuwisse (Veemarkt), De Barmhartige Samaritaan van Piet Esser (Tuindorp Oost), Onder moeders paraplu van Theo van de Vathorst (Aquacenter Den Hommel) en Staande Figuur van Paul van Crimpen (Park Oog in Al).

Op 31 oktober 2006 plaatst Manfred Pernice vijf nieuwe beelden uit de collectie kunst van de gemeente Utrecht op de rotonde Koehoornplein in Leidsche Rijn. Hiermee wordt de tweede ronde ingeluid van het meerjarige kunstproject Roulette. Van de zes beelden die er vanaf mei 2006 te zien zijn geweest, keren vijf werken terug naar de stad. Groep schapen van Arie Teeuwisse blijft nog een half jaar staan. De tweede presentatie beelden zal verder bestaan uit: Denker van Lotti van der Gaag, Drie ezels van Floyd DeWitt, Gehender/Gaande man van Fritz Wotruba, Moeder met kind en bok van Frank Letterie en Suzanna van Oscar Jespers.
Feestelijk onthaal terugkeer De barmhartige Samaritaan: Roulette omvat meer dan alleen een presentatie op de rotonde. Zo wordt dit keer de terugkeer van een beeld naar zijn vertrouwde plek in de stad gevierd. Op vrijdag 27 oktober wordt De barmhartige Samaritaan op feestelijke wijze onthuld in Tuindorp Oost (Zwaardemakerlaan). Aansluitend wordt in de nabij gelegen Jeruzalemkerk een lezing gehouden over dit kunstwerk in relatie tot Roulette. De lezing vindt plaats in de Tuindorpzaal van de Jeruzalemkerk aan de Obbinklaan. Het totale programma op 27 oktober begint om 16.00 uur.

Gute Nachbahrschaft
Het idee achter Roulette is dat de werken voortdurend 'in beweging' zijn. Dat begint al bij de verplaatsing van een sculptuur van zijn oorspronkelijke standplaats in de stad naar de rotonde zelf. Maar ook op de tijdelijke rotonde zullen de werken - als betrof het een sculpturale choreografie - blijven 'bewegen', al naar gelang de totale compositie daar om vraagt. 'Gute Nachbahrschaft', noemt Manfred Pernice dit steeds opnieuw afstemmen van werken op elkaar. De spanning van dit project ligt in de onverwachte ontmoetingen die tot stand worden gebracht. Kunstwerken van bekende en minder bekende kunstenaars uit de jaren vijftig tot negentig worden bijeengebracht in een nieuw kunstwerk op een levendige plek, waar het verkeer dagelijks langsraast en mensen voorbijgaan. In Roulette ontmoeten generaties kunstenaars elkaar en worden zienswijzen vergelijkbaar. Zo stelt Pernice voortdurend vragen bij wat hij ziet: bij het hoe en waarom van de rotonde, de zandhopen, het verkeer, de beelden en de betekenis van hun aanwezigheid in de stad. Om met de woorden van Pernice te spreken: "Was oder wer dreht sich eigentlich um was oder wem?" Deze filosofische vraag heeft betrekking op Roulette, op hoe er gekeken en gedacht wordt over de beelden op de rotonde, maar ook op de wereld daarbuiten, op het denken en handelen van de mens zelf. Op die manier weet Pernice verschillende werelden met elkaar te verbinden. Manfred Pernice woont en werkt in Berlijn. Hij doceert aan de Akademie der bildende Künste in Wenen en neemt deel aan Skulptur Projekte Münster dat opent in juni 2007.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.