kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marc Ruygrok

Marc Ruygrok (1953)

Nederlands beeldhouwer, muurschilder, schilder, tekenaar; non-figuratief, landschappen

Naamsvarianten: Marc Ruijgrok, Marcus Jacobus Maria Ruijgrok,

(Voorburg, 5 september 1953, autodidact, woont en werkt in Den Oever).

Opleiding
Rijksakademie van beeldende kunsten (Amsterdam)
Ateliers '63 (Haarlem)

Sinds het begin van de jaren tachtig zijn letters, woorden of korte zinnen het 'materiaal' waarmee beeldend kunstenaar Marc Ruygrok zijn werken opbouwt. Ruygrok tekent, bouwt en fotografeert deze beelden, die inmiddels letterlijk en figuurlijk een eigen vocabulaire vormen.

1985 basisprijs - Prix de Rome vrij beeldhouwen
1e prijs Leo Vroegindewey
2e prijs Cor van Dijk
basisprijs Niek Kemps
basisprijs Marc Ruijgrok

De laatste vijftien jaar ligt de nadruk min of meer op monumentaal ruimtelijk werk, specifiek gemaakt voor bepaalde plekken. Zijn ruimtelijke taalbeelden zijn in hun monumentale toepassing sterk verbonden met de plek waar ze geplaatst zijn, doordat ze in hun raadselachtigheid een diepere betekenis onthullen, aanduiden of mogelijk maken. Marc Ruygrok maakt objecten met geometrische vormen, meestal door letters groot en driedimensionaal uit te voeren of uit te sparen. Met twee- of drieletterwoorden formeert hij uitspraken of korte zinnen die leesbaar zijn en tegelijk autonome plastieken.

monumentale messing letters (2.50 m x 2 m x 80 cm) die samen het woord 'heden' vormen
In Spoorwijk is bij een complex van nieuwbouwwoningen een buurtpark aangelegd waarvoor Marc Ruygrok een beeld heeft ontworpen. De messing letters, inmiddels groenbruinig verkleurd, staan op één lijn dwars door het park. Samen zijn ze te lezen als het woord H E D E N. Het park naar een ontwerp van het architectenbureau Urban van Aar dat 's avonds dicht gaat en zorgvuldig wordt onderhouden, heet nu Het Park van Heden.

2000 UFO
Op het dak van de 'Inktpot', het hoofdgebouw III van de Nederlandse Spoorwegen, heeft beeldend kunstenaar Marc Ruygrok een UFO laten landen. Het werk is gerealiseerd in het kader van het tijdelijk kunstproject Panorama 2000 (Utrecht) en werd vervolgens aangekocht door de Nederlandse Spoorwegen.
UFO lijkt een buitenbeentje in het oeuvre van Ruygrok (Den Oever), waarin de meerduidigheid van taal centraal staat. Toch geeft ook hier een bekend beeldfragment ons het besef van een andere dimensie in het dagelijks leven. Ruygrok realiseerde meerdere werken in de provincie Utrecht, zoals de werken HIER in Houten en IS HET WAAR - WAAR IS HET langs het Valleikanaal in Amersfoort. Beide werken zijn uit grote messing blokletters vervaardigd

2002 Noorderbreedte Collectie - 'Zie hier'
In het kader van het 25-jarig bestaan van Noorderbreedte hebben vijftien bedrijven en overheden beeldend kunstenaars uitgezocht die in opdracht een kunstwerk hebben gemaakt. Dit werk is aangekocht door de Gemeente Assen.
De beeldhouwer heeft samen met Joop Leene, de voorzitter van de kunstcommissie van Assen, gezocht naar een speciale locatie. Deze is uiteindelijk gevonden aan het Loonerdiep, ten oosten van Assen, bij een waterkering. In een zachtgroene kleur heeft Marc Ruygrok een bescheiden beeld gemaakt in de vorm van een brugleuning met de tekst 'Zie hier'. De tekst is een soort mijmering op een plek om stil bij te staan, een protest tegen de oprukkende verstedelijking en het verdwijnen van natuur en landschap. De brugleuning past in het andere werk van Ruygrok, zoals de grote Ufo op het oude hoofdkantoor van de NS in Utrecht en het beeld met de tekst 'So go on' op Schiphol.

2004 Gemeentemuseum Den Haag - Waar is hier
In het Gemeentemuseum Den Haag zal het boek 'Waar is hier' gepresenteerd worden, de eerste monografie over het werk van Marc Ruygrok. Het boek wordt uitgegeven door NAi Uitgevers en zal begeleid worden door een presentatie van het werk de kunstenaar. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 692.