kunstbus
Dit artikel is 20-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marcel Janco

Roemeens-Israëlisch dadaïst, geboren 24 mei 1895 te Boekarest - overleden 21 april 1984 in Tel Aviv.

Janco is een van de meest onderbelichte kunstenaars van zijn tijd. Hij was een spin in het web van de internationale avant-garde en speelde een sleutelrol in de Roemeense kunstscène tijdens het interbellum. Zijn actieve rol in Dada maakte hem tot een van de belangrijkste pioniers van deze beweging.

Janco studeerde in 1915 architectuur te Zürich en werd er medeoprichter van dada-Zürich. Hij werkte er mee aan de decoratie van het cabaret-Voltaire. Hij illustreerde ook Tzara's La première aventure céleste de Monsieur Antipyrine (1916). Vanaf 1917 gaf hij met Tzara het tijdschrift dada uit. Tussen 1917-1919 realiseerde hij de verbinding tussen architectuur en abstracte kunst door het beschilderen van gipsreliëfs. In 1921 trekt hij naar Roemenië, alwaar hij werkzaam is als architect. In 1940 gaat hij naar Palestina, alwaar zijn schilderkunst evolueert naar een figuratieve expressionistisch getinte stijl. In 1953 sticht hij de kunstenaarskolonie Ein Hod (berg Karmel). In 1957 publiceert hij zijn bundel dada. (WPE)

Biografie
Janco studeerde in 1915 architectuur te Zürich en werd er medeoprichter van dada-Zürich.

Samen met Hans Arp, Hugo Ball, Emmy Hennings en Tristan Tzara richtte Marcel Janco in 1916 Dada op in Zürich. Hij propageerde Dada in vele kunstuitingen, deed de redactie en productie van Dada-publicaties en illustreerde deze.

Dada zette zich krachtig af tegen de als formeel ervaren modernistische schilderkunst en werd opgepikt door kunstenaars en intellectuelen in verschillende Europese steden en New York. Dada liet een recalcitrant geluid horen, vaak paradoxaal en absurdistisch. Hoewel Dada als beweging een kort leven beschoren was, is de artistieke erfenis ervan groot.

Hij werkte in Zürich mee aan de decoratie van het cabaret-Voltaire. Hij illustreerde ook Tzara's La première aventure céleste de Monsieur Antipyrine (1916). Vanaf 1917 gaf hij met Tzara het tijdschrift dada uit. Tussen 1917-1919 realiseerde hij de verbinding tussen architectuur en abstracte kunst door het beschilderen van gipsreliëfs.

In 1921 trekt hij naar Roemenië, alwaar hij werkzaam is als architect.

In 1942 vluchtte de joodse Janco naar Palestina. Hier gaf hij de nieuwe staat een culturele impuls.

Zijn schilderkunst evolueert naar een figuratieve expressionistisch getinte stijl.

In 1953 sticht hij de kunstenaarskolonie Ein Hod (berg Karmel).

In 1957 publiceert hij zijn bundel dada. (WPE)

In 1983 stichtte hij nabij Haifa, het Janco Dada museum.

Werken:
. Prière, éclair du soir (Gebed, avondlicht), Sankt-Gallen, Galerie Im Erker
Minder een echt voorbeeld van Dadakunst, dan wel een beeld van de stijl en het kader van een tijdperk. (Histoire)

. Stilleven (Compositie met bloemen), 1920, olieverf op pleister op jute, 51x60, Parijs, Privé-verzameling


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 7.