kunstbus
Dit artikel is 30 11 2016 12:21 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Margi Geerlinks

Margi Geerlinks is geboren in Kampen in 1970 en voltooide in 1995 de Constantyn Huygens Kunstacademie in Kampen. Hierna deed zij een eenjarig master programma aan het Sandberg Instituut te Amsterdam. Zij specialiseerde zich in digitaal bewerkte beelden. Sinds 1999 exposeert zij in diverse solo- en groepstentoonstellingen.

Het werk van beeldend kunstenares Margi Geerlinks was te koop op de prestigieuze Amerikaanse kunstbeurs Armory, hangt geregeld naast dat van Anton Corbijn, Andres Serrano of Cindy Sherman en kreeg lovende recensies in onder meer The New York Times en The Guardian.

Begin april 2001 ontstaat commotie rondom het blad 'Rails'. De directie van de Nederlandse Spoorwegen heeft de opdracht gegeven om de apriloplage van 80.000 exemplaren te vernietigen. De reden; het nummer bevatte vier ontoelaatbare foto's van de Rotterdamse kunstenares Margi Geerlinks. Het betrof een aantal met de computerbewerkte foto's waarvan twee schokkend en aanstootgevend zouden zijn. Er zouden reizigers geschaad kunnen worden. Voornamelijk kinderen en ouderen. Een van de gewraakte foto's betreft een afbeelding van een jong meisje dat trots een zelf gebreide borst laat zien. Ze houdt hem voor alsof ze hem past. Alsof die van haarzelf is. De tweede foto die de NS-directie als schokkend ervaart is een beeld van een vrouw die een jong meisjeslichaam breidt van het middel tot de voeten. Deze digitaal bewerkte foto's zijn ooit begonnen met het beeld van de vrouw die als het ware haar eigen kind breid. Een mooie metafoor voor het scheppen van een kind. Handwerken is immers ook een scheppende handelingen die steeds herhaald kan worden.
Zie verder ook thema 'smaak en leefstijl'. Margi Geerlinks liet bekende en onbekende Nederlanders figureren in een serie van eigentijdse interpretaties van hoogtepunten in de moderne kunst. Geïnspireerd door het schilderij 'De Kus' van Gustav Klimt maakte zij een foto waarbij twee mensen als kussende modellen poseerden. Op basis van het schilderij 'De Aardappeleters' van Van Gogh en 'de Waterlelies' van Monet maakte zij een digitaal bewerkte interpretatie waarbij Hanneke Groenteman als model figureerde. Het laatste werk van de serie zal in 2002 gemaakt worden. Voor dit werk is op de dag van de kunstuitleen in 2001 een actie gestart met de titel 'Kom en win kunst met je zelf in de hoofdrol', waarbij bezoekers van de kunstuitleen een actie kaart konden invullen en opsturen. De 21-jarige Welmoed uit Harlingen won de eerste prijs. Zij zal dit najaar voor de laatste foto van de serie van Margi Geerlinks model staan.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.