kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Maria Barnas

Maria Barnas (1973)

Nederlands schrijfster en beeldend kunstenaar, 28 augustus 1973, Hoorn.

Maria Barnas studeerde aan de Rietveld Academie en de Rijksacademie te Amsterdam. Geen reden om zich tot het beeld te beperken.

Barnas is mede-hoofdredacteur van KOMMA, een tijdschrift voor kunst en literatuur en combineert ook anderszins allerlei disciplines. Redactielid van RE-Magazine en correspondent voor het Italiaanse kunsttijdschrift 'Tema Celeste'. Ook schrijft ze essays voor de Groene Amsterdammer en MetropolisM. Ze publiceerde o.a. in de Maatstaf en Tirade. Daarnaast geeft ze les op de Rietveld Academie op de richting Schrijven. Verder is Barnas beeldend kunstenaar.

1997 Engelen van ijs
ISBN: 9029501596
Uitgever: De Arbeiderspers,

Haar debuutroman, Engelen van IJs, mede geïnspireerd door haar jeugdjaren in Engeland en een verblijf op IJsland, is een beeldend werk over een jonge vrouw die zoekt naar beheersing. Het boek werd in 1998 genomineerd voor de Debutantenprijs.
Een jonge vrouw onderzoekt haar afkomst en opvoeding, onder invloed waarvan ze een afhankelijke, eenzelvige persoonlijkheid is geworden, die zich als kind al het liefst terugtrok in een eigen wereld, die ondermeer in stand gehouden werd door het bewaren en verbergen van betekenisvolle zaken. Een reis naar IJsland, ingegeven door de breuk met haar partner, lijkt een heilzaam effect te hebben, hoewel de hoofdpersoon zich verzet tegen het idee dat er beschermengelen zijn. In haar voorstellingswereld zijn het engelen van ijs. De jonge Nederlandse schrijfster hanteert in haar debuut een associatieve vertelstructuur, die goed werkt. Emoties blijven onder de oppervlakte. Haar taalgebruik komt qua zeggingskracht nog wat tekort. Op het lichtblauwe omslag een afbeelding van een lade uit het rariteitenkabinet met stukjes hout. Normale druk. - Tonnie Haarsma.

1998 Engelen van ijs werd genomineerd voor De Debutantenprijs.

2000 De baadster
ISBN: 9029501596
Uitgever: De Arbeiderspers, cop. 1997

Een man en een vrouw vertrekken naar een zonnig eiland om uit te vinden wat er nog rest van hun liefde. Het gaat niet goed in de relatie tussen Em en Oscar. Zij is namelijk verliefd op een ander. Hij organiseert een reis om erachter te komen wat hun liefde nog waard is. Op een gegeven moment wordt het hem duidelijk dat het niets meer kan worden tussen hem en Em, en hij gaat van haar weg. Zij verzinkt verder in haar gedachten, haar beelden, haar verleden, haar dromen, tot ook zij teruggaat naar Nederland. Door de voortdurende, steeds ingewikkelder wordende gedachtestroom van Em is 'De Baadster' geen makkelijk boek om te lezen. De roman is voornamelijk vanuit haar perspectief geschreven, zodat we haar verwarrende gedachtegang op de voet kunnen volgen. Een poëtisch, bijna filosofisch verhaal over de liefde, met veel gevoel geschreven, dat vooral fijnproevers zal aanspreken. De Nederlandse schrijfster debuteerde in 1997 met de roman 'Engelen van ijs'*. Normale druk. - Drs. E.A. van Kemenade

2001 Voor theatergroep Victoria (Gent) schreef ze het toneelstuk 'De dood en de honden'.

2003 Twee zonnen
ISBN: 9029504463
Uitgever: De Arbeiderspers,

In haar poëziebundel Twee Zonnen wordt de wereld getoond van een vrouw die zoekt naar de motieven in haar bestaan. In een heldere, dwingende stijl en aan de hand van gedetailleerde beschrijvingen vraagt zij zich af waaruit haar leven bestaat.
Na haar romans 'Engelen van ijs' en 'De baadster' (2000) komt beeldend kunstenaar en schrijfster Maria Barnas nu met een dichtbundel. Een voornaam thema hierin is de liefde en de verganklijkheid daarvan: "Hij noemde me Bloem. (...) / Liefde, Lief en de laatste tijd steeds vaker / Lieverniet, Neelater, Alsjeblieft." Barnas schrijft zorgvuldige, ietwat melancholieke poëzie, in de traditie van Hanny Michaelis en Judith Herzberg: "Ik denk aan de man die ik liefhad. / Heb ik hem lief? / Hoeveel angsten zijn dat?" Vaak zijn de eerste zinnen al raak: "Er zijn vogels die ik nog moet opzoeken" of "Hoe moet ik gaan liggen in het bed/ van een woedende man?/ Ik heb hem zo gemaakt". Om Barnas' gedichten valt ook regelmatig te (glim)lachen. Kortom, een mooie bundel met op de voorkant een intrigerende foto van Elspeth Diederix van een meisje dat haar gezicht in het kroos duwt. - Ko van Geemert

Op 16 juni heeft Maria Barnas met haar debuut "Twee Zonnen" de C. Buddingh'-prijs voor de nieuwe Nederlandstalige poëzie 2004 gewonnen. De jury noemt haar gedichten "peinzende muzikale poëzie, wanhopig en geestig, krachtig en breekbaar, met een transparantie die bij herlezing complexer wordt". "Twee Zonnen" is volgens de jury een överrompelend debuut".

Ook werd het boek genomineerd voor de Jo Peters Poëzieprijs 2004.

Voor Catalogue maakte ze het hoorspel MaxA/B.
Ze werkte aan een libretto voor componist Vincent van Warmerdam 'Twee vrouwen en een lijk' dat in de zomer van 2004 op de planken moest staan.
'de lege ruimte' voor de Mug met de gouden tand.

In 2004 speelde toneelgezelschap Orkater 'Het pianomeer' op tekst van Maria Barnas. In deze theaterproductie speelt poëzie een belangrijke rol; niet alleen vanwege het personage Shelley, maar zeker ook door de 'dichterlijke zinnen' (Marian Buijs, de Volkskrant 18/9/2004) die Barnas afwisselt met alledaags taalgebruik.

Gedichten van haar staan opgenomen in de bloemlezingen Aan iedere spijker een regel (Prometheus, 1995), Double Talk (Arbeiderspers, 1997), Vanuit de lucht (Passage, 2001) en in In Memoriam Prins Claus. Gedichten (Passage, 2002) en 'Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de tot en met de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten' van Gerrit Komrij (Bert Bakker, 2004)

Zodra het Diemerpark veilig is verklaard voor het publiek, wordt het kunstwerk 'De ontmoeting' geopend. Teksten over gif en liefde verspreid over 103 putdeksels op de Diemerzeedijk, een oude gifstortplaats aan de rand van Amsterdam. Wie over het hek durft te klimmen kan er nu al terecht.

Beeldend werk van Maria Barnas was o.a. te zien bij de galerie Fons Welters in Amsterdam, galerie Du Jour in Parijs, en Buro Friedrich in Berlijn.

Zie ook: www.tijdschriftkrakatau.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.