kunstbus
Dit artikel is 18-05-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Maria Elena Vieira da Silva

[Maria Elena Vieira da Silva]

Franse schilder en graficus van Portugese afkomst, geboren 13 juni 1908 in Lissabon, Portugal, gestorven 6 maart 1992 te Parijs, Frankrijk.

Biografie
[Maria Helena Vieira da Silva] studeert tekenen van 1919 tot 1927 aan de Academia de Belas Artes in Lissabon. Vanaf 1921 schildert zij al met olieverf en vanaf 1924 begint zij met beeldhouwen.

Omdat zij het gevoel heeft niet verder te komen in Lissabon verhuist zij in 1928 naar Parijs om haar studies voort te zetten. Omdat zij aanvankelijk beeldhouwer wil worden schrijft Vieira da Silva zich in aan de Académie de la Grande Chaumière, waar zij de jonge Hongaarse kunstenaar Arpad Szenes ontmoet, die haar man zal worden en volgt zij lessen in beeldhouwen bij Antoine Bourdelle.

In 1929 nadat zij aan de Académie Scandinave in het atelier van Charles Despiau gestudeerd heeft, besluit zij definitief te stoppen met beeldhouwen en zich toe te leggen op schilderen. Zij bezoekt de Académie Fernand Léger en volgt onderwijs bij Roger Bissière aan de Académie Ranson.

In 1930 trouwt zij met Arpad Szenes, en maakt uitstapjes naar Hongarije en Transsylvanië. In 1931 wanneer Vieira da Silva lessen volgt in het grafisch atelier van William Hayter, ontmoet zij de surrealisten, vooral Max Ernst en Joan Miro. Zij neemt deel aan de Salon des Surindépendants en maakt een uitstapje naar Marseille.

In 1933 heeft zij haar eerste (van vele) solotentoonstelling(en) in galerie Jeanne Bucher, die zij in 1932 voor het eerst had leren kennen.

In 1935 organiseert de schrijver, schilder en decorontwerper Antonio Pedro, Vieira da Silva's eerste tentoonstelling in Lissabon in Galerie UP. Om zich af te zonderen zodat zij zich beter kan concentreren op haar werk, verlaat zij Parijs en installeert zich kortstondig in Portugal. Hier ontmoet zij Portugess kunstenaars die zich van de academische schildertraditie los willen maken.

In 1936 exposeren zij en haar man hun abstracte schilderijene in hun atelier in Lissabon. Begin oktober keren zij terug naar Parijs.

In 1937 heeft zij weer een expositie in de Galerie Jeanne Bucher en Hilla Rebay koopt een van haar schilderijen voor de Guggenheim verzameling.

In 1939 organiseert Vieira da Silva in Galerie Jeanne Bucher een verkoop ten bate van de kinderen van Spaanse vluchtelingen. Net voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog besluit het echtpaar in Portugal te gaan wonen.

Van 1940 tot 1947 woont het echtpaar eerst korte tijd in Portugal en daarna in Brazilië, waar hun werk getoond wordt in het Museum voor Schone Kunsten in Rio de Janeiro. Terwijl het paar in Brazilië woont, krijgen zij officiële opdrachten en hebben een veelbetekenende invloed op het lokale culturele leven. Vieira da Silva neemt ook deel aan verschillende exposities aldaar.
In 1944 heeft zij een expositie in Galerie Askanasy in Rio de Janeiro. In 1946 heeft zij samen met Arpad Szenes een tentoonstelling in het Palais Municipal, Belo Horizonte. In New York organiseert Jeanne Bucher de eerste solotentoonstelling van Vieira da Silva in de V.S. in de Marian Willard Gallery. In hetzelfde jaar sterft Jeanne Bucher.

In 1947 keert zij terug naar Parijs en exposeert weer in de Galerie Jeanne Bucher nu geleid door Jean-François Jaeger. In 1956 wordt [Maria Eléna Vieira da Silva] genaturaliseerd tot Frans Staatsburger, evenals haar man Arpad Szenes.

Vieira da Silva's werk wordt getoond op Documenta I (1955), II (1959) en III (1964). Voorts neemt zij deel aan de São Paulo Biënnale in 1961, waar zij de Grote Prijs wint voor schilderkunst. In 1966 is zij de eerste vrouw die de Franse prijs de Grand Prix National des Arts wint.
Zij heeft grote overzichtstentoonstellingen in Parijs en Lissabon.

In 1979 wordt zij benoemd tot chevalier de la Légion d'Honneur en in 1991 tot Officier de la Légion d'Honneur.

In 1990 wordt de Fundação Arpad Szenes-Vieira da Silva / Stichting Arpad Szenes-Vieira da Silva opgericht in Lissabon.

[Maria Eléna Vieira da Silva] sterft in Parijs op 6 maart 1992. Naast schilderijen maakte Vieira da Silva grafisch werk, wandkleden, keramische tegels en glazen ramen. Haar werken zijn opgenomen in de collecties van vele Europese en Amerikaanse musea.

websites:
. Fundação Arpad Szenes-Vieira da Silva
. Galerie Jeanne Bucher

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.