kunstbus
Dit artikel is 15-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Maria PaskBrits-Nederlandse 'performancekunstenaar', geboren in 1969, woont en werkt in Amsterdam.

Galeries: Ellen de Bruijne Projects, Amsterdam.
Opleidingen: De Ateliers, Amsterdam.

Prijzen: winnares Mama Cash kunstprijs 2004-2005. Pask werd beloont voor haar theateravonden, 'The Family Players', die ze door families uit Amsterdam Zuidoost laat samenstellen. De Mama Cash prijs wordt uitgereikt aan initiatieven ter verbetering van de positie en de rechten van vrouwen.

Pask vat haar werk op als een 'personal narrative', een afspiegeling van haar leven. De video's, performances en teksten waarin ze zelf de hoofdrol speelt, zijn voor een deel autobiografisch maar ook deels gebaseerd op verzinsels.

2001 Being together, Marres. (groepstentoonstelling)
2001 State of the Estate, Ellen de Bruijne Projects, Amsterdam. (solo)

2002 The Kit (Emmanuelle's annual manual), G99, House of Arts, Brno. (solo)
2002 Juice bar, Galeria Priestor, Bratislava. (solo)

2002 De Appel, Amsterdam. (groepstentoonstelling)

Zij publiceerde als bijdrage aan Now What? Dreaming a better world in six parts (BAK, 2003) de publicatie Emmanuele's Annual Manual.

2004 Olandus burios, CAC, Contemporary Art Centre, Vilnius, Lithuania. (group)
2004 Safety and peace! Order and freedom! Moderna Galerija, Ljubljana, Slovenia. (group)

11.04.—17.05.2004 BAK, basis voor actuele kunst presenteert het project Starhawk! the musical
Vanuit haar interesse in alternatieve leefstijlen en samenlevingsvormen richt Maria Pask haar aandacht op de persoon Starhawk. Starhawk is een werkelijk bestaand persoon van in de vijftig; zij is een ecotopian en feministe en woont in San Francisco. Haar autobiografische gegevens vormen voor Maria Pask het vertrekpunt voor het ontwikkelen van een musicalscript.
De musical wordt door Pask samen met studenten van de kunstacademie tijdens een twee weken durende workshop ontwikkeld. In deze workshop worden naast het musicalgenre, ook de figuur van Starhawk met haar spirituele en politieke activisme, en het experimentele vermogen van het kunstonderwijs verkend. Gefilmde repetities en uitvoeringen van de musical vormen de kern van een complexe installatie bij BAK.
(meer info)

Urban Explorers Festival 2007
Maria Pask mengt in haar werk theater, musical en popcultuur tot een heel eigen mix. Haar werkwijze is direct en innemend, en het doel van haar projecten is vooral plezier te maken, nieuwe dingen uit te proberen en plankenkoorts te overwinnen. Gewapend met yoga-matjes trekt zij samen met een groep jongeren als een guerilla door de stad, op zoek naar geschikte plekken om oefeningen en spelletjes te doen, die zowel henzelf als het publiek zullen verrassen.

2007 Skulptur Projekte Münster 2007 - Beautiful City
Pask nodigt mensen van verschillende internationale, religieuze gemeenschappen uit hun persoonlijke visie te geven over kunst en religie. In zestien bijeenkomsten gaan ze hierover de dialoog aan met het publiek. (www.beautifulcity.de, www.skulptur-projekte.de en www.metropolism.com ) (meer afbeeldingen)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 752.