kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marianne Naerebout

Marianne Y. NaereboutMarianne Naerebout schildert in opvallende en duidelijk herkenbare kleuren. Haar stijl vindt men terug in de schilderijen, acryl, olie, zeefdrukken, houtobjecten, spiegels, keramiek en 3D-sculpturen.

Na haar geboorte in 1958 te Rotterdam, reist Marianne Naerebout met haar ouders naar Curaçao. Daar brengt zij haar eerste levensjaren door. Leert lopen, praten, de eerste grondbeginselen van het tekenen en vooral kijken. Dit alles onder een tropische blauwe hemel.

Terug in Nederland voltooit zij de Pabo en studeert vervolgens aan de Kunstacademie 'St. Joost' te Breda.

Daarna neemt ze het besluit te reizen, te ontdekken, de wereld in... Als leerkracht accepteert zij een functie op een Internationale School. Haar eerste contract in Oman, een vrouwvriendelijk sultanaat. Het tropenrooster geeft voldoende tijd om te schilderen. Ze ontmoet internationale kunstenaars, filosofeert en maakt vrienden onder de lokale bevolking. In deze plaats vinden haar eerste exposities plaats.

Na drie sprookjesachtige jaren verhuist zij naar Damascus, Syrië. Deze stad ademt een sfeer uit die haar diep raakt. De geur, krioelende mensen en de belangstelling voor elkaar geven haar het gevoel thuis te zijn. In haar kunst wordt de spiegeling van haar eigen ontwikkeling steeds meer zichtbaar.

Na vijf jaar Damascus woont zij vervolgens voor kortere perioden in Maleisië, Albanië en het West-Afrikaanse Gabon. Gedurende het verblijf in deze verschillende landen ontwikkelt haar boodschap zich steeds sterker: 'Er zijn geen grenzen…. Niet tussen landen, kleur, gevoel en beleving, alles is onbegrensd geworden'. Haar zelfverzekerdheid neemt toe. Positiviteit en levenskracht stralen uit haar kunstwerken.

Eind 1993 besluit zij naar Nederland terug te gaan. Ze weet wat ze wil, wat ze doet en wie ze is.

Ziel en zaligheid liggen in haar kunst en in Europa de nieuwste uitdaging. Met oosterse ogen kijkt zij naar de snelheid waarmee het leven zich hier afspeelt. Ze is rijp om hier alle ideeën en ervaringen een eigen bestemming te geven. Haar fantasierijke wereld vertaalt zich in haar schilderijen, kleurrijk en levendig. Thema's van alles wat met ons leeft; volkeren, vogels, vissen en waterslangen. Deze aarde-, lucht- en watertekens worden vermengd met de symboliek van de pre-Columbiaanse indianen.

Vanaf 1994 geeft zij ook zeefdrukken uit en ontwerpt ze keramiek voor de Moderne Design Studio van de Koninklijke Porceleyne Fles te Delft, de oudste aardewerkfabriek van Nederland. Haar werken zijn opgenomen in particuliere collecties en aangekocht door bedrijven en instellingen waaronder Rabobank, Shell, Oxbow.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.