kunstbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marianne von Werefkin


Zelfportret, 1908

Marianna Wladimirowna Werefkina, Russische schilderes, (geboren Toela, Rusland 29 augustus 1860, gestorven Ascona, Zwitserland 6 februari 1938) behaalt een grote mate van perfectie in het realistisch schilderen, wat haar in eigen land de reputatie van Russische Rembrandt oplevert. In 1907 creëert zij haar eerste expressionistische werken, waarin zij zich laat beïnvloeden door Paul Gauguin en Louis Anquetin, alsook door Munch.

Marianne von Werefkin was de dochter van een Russische baron en van een schilderes van ikonen. In opdracht van de tsaar verhuisde de familie 8 jaar na haar geboorte naar Wilna (Litouwen). Zij groeide op op het landgoed Blagodat in het Litouws-Russiche departement Kowno en kreeg volgens westerse standaard een goede opleiding. Haar artistieke talent werd al snel opgemerkt en aangemoedigd. Vanaf haar veertiende kreeg zij haar eerste privélessen in tekenen en schilderen. In 1883 studeerde Werefkin aan de Moskouse kunstschool, waar zij les kreeg van Illarion Pryanishnikov (1840-94), die lid was van de 'Peredwischniki' (reizende schilder).

In 1886 verhuisde haar familie naar St Petersburg, waar Werefkin 10 jaar lang privélessen bij Ilja Repin volgt.

In 1888 schiet zij zich tijdens de jacht in haar hand, waarbij haar rechterhand ernstig verminkt raakt. Desondanks zet Werefkin door en slaagt erin na lange tijd haar rechterhand weer te kunnen gebruiken en behaalt een grote mate van perfectie in het realistisch schilderen, wat haar in eigen land de reputatie van Russische Rembrandt oplevert. Ze neemt in 1891 deel aan de eerste expositie van de St. Petersburgse Schildervereniging. In die tijd concentreerde zij zich op grote olieverfschilderijen, voornamelijk karakterportretten in donkere kleuren.

In Repin's studio ontmoet Werefkin in 1892 Alexej von Jawlensky ook een student van Repin, die haar buitengewoon fascineert en met wie ze vijf jaar later in 1896 naar München verhuist. Zij stopt bijna tien jaar lang met schilderen en begint een Salon, die al snel het middelpunt van levendig artistiek verkeer wordt. Marianne Werefkin sticht eveneens het ' Lukasbruderschaft', waarvan Kandinsky ook lid was. Een privécrisis met Jawlensky culmineerde toen hun zoon in 1902 geboren werd en zij was zo aangeslagen dat zij moest herstellen tijdens lange reizen in Frankrijk.

In 1906 begint Werefkin weer te schilderen en ontmoet ze Franz Lenbach en Franz von Stuck.


Die Landstrasse, 1907

In 1907 creëert zij haar eerste expressionistische werken, waarin zij zich laat beïnvloeden door Paul Gauguin en Louis Anquetin, alsook door Munch.

In 1908 schildert zij samen met Javlensky, Kandinsky en Münter in Murnau. In 1909 wordt de 'Neue Künstlervereinigung München' (NKVM) opgericht. In 1911 distantieren Wassily Kandinsky en Franz Marc zich van deze groep en richten de Blaue Reiter op. In 1912 verlaten Werefkin en Jawlensky de NKVM en sluiten zich aan en exposeren met Der Blaue Reiter.

In 1913 neemt Werefkin deel aan de Eerste Duitse Herfstsalon in Berlijn.

Bij de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog in 1914 worden alle Russen Duitsland uitgestuurd naar Zwitserland. De kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter valt uit elkaar. Marianne von Werefkin reist met Jawlensky via Saint Prex naar Zürich, waar zij de dichter Rainer Maria Rilke (1875-1926), de beeldhouwer Wilhelm Lehmbruck (1881-1919) en de pianist en copmponist Ferruccio Busoni (1866-1924) ontmoet. In 1919 verhuizen zij naar Ascona en scheiden in 1921.

In 1920 neemt Werefkin deel aan de Biënnale in Venetië.

In 1924 richt richt Werefkin de kunstenaarsgroep Der Große Bär op en organiseert in 1928 een groepstentoonstelling met Schmidt-Rotluff en Rohlfs in galerie Nierendorf. Later gaat zij posters schilderen. Op 6 februari 1938 sterft Marianne von Werefkin in Ascona Zwitserland.

websites: www.marianne-von-werefkin.com, www.schlossmuseum-murnau.de

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 156.