kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marie Jo Lafontaine

Belgische videokunstenares, geboren 1950 in Antwerpen. Leeft en werkt in Brussel.

Website: des Arts visuels in Brussel.
In 1977 krijgt zij de Prijs van de jonge Belgische Schilderkunst.

Zij vervaardigt monochrome muurschilderingen en schilderingen van textiel.

In 1979 ontvangt ze de Prijs van de Kritiek in Antwerpen.

In 1979 maakt zij haar eerste videowerk, La Batteuse de palplanches.

In 1982 krijgt ze de Meatball-videoprijs, Amsterdam.

1985 ontvangt een Beurs van het Instituut der Letteren en Menswetenschappen.

1987 Exposeert haar video-installatie Les larmes d'acier op Documenta 8 in Kassel. Marie-Jo gebruikt dikwijls verschillende monitors waarop dezelfde film te zien is met een licht tijdsverschil. Op haar installatie 'Les larmes d'acier' zijn powertrainers aan het werk.

Dan creëert ze environments met talloze monitoren: Victoria (1987/88), Passio (1998/90), Jeder Engel ist schrecklich (1993).

In 1990 is ze gastdocente aan de zomeracademie van Salzburg. Vanaf 1992 doceert ze aan de School voor Design van Karlsruhe.

In 1998 en in 1999 mocht Marie-Jo Lafontaine als 'cultureel ambassadeur van Vlaanderen' door het leven gaan. Die titel is in haar geval uiterst treffend: in het buitenland is zij inderdaad in de kringen van de hedendaagse kunst een bekende Vlaming. In 2000 stond een werk van haar - een foto met rozen - op een postzegel.

Ook haar fotografische werk trekt de aandacht. Tentoonstellingen van haar foto's en video-installaties worden geregeld her en der georganiseerd, in Europa en in de Verenigde Staten. Zo werd in de zomer 1999 een boeiende selectie van het videowerk gepresenteerd in de Parijse Jeu de Paume. Heel wat buitenlandse musea hebben werk van haar in hun bezit. Zowel in het Guggenheim in New York als in de Londense Tate Gallery of het Centre Pompidou in Parijs, wordt haar werk tentoongesteld.

Het centrale thema in haar recentste werk is de identiteit en de cultuur van jongeren met haar creatie «Babylon Babies».

Websites: www.marie-jo-lafontaine.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 519.