kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marijke Stultiens

Nederlandse schilderes en textielkunstenares, geboren te Princenhage (Breda) dd 12 april 1927. Woont en werkt te Bunde vanaf 1960.

Marijke Johanna (Marijke) Stultiëns - Thunnissen (gehuwd met Robert Arnoldt Pièrre (Rob) Stultiëns van 1954)

Vorming:
gymnasium van omstr. 1946 tot omstr. 1946

Middelbare Kunstnijverheidsschool Maastricht van 1949 tot 1953
Jan van Eyckacademie Maastricht van 1953

Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst dd: 1953 vakgebied: vrije schilderkunst
Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst dd: 1954 vakgebied: vrije schilderkunst
Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst dd: 1956 vakgebied: vrije schilderkunst

Opgeleid als schilder maakte ze met name in de jaren '60 en '70 furore als textielkunstenares. In 1971 nam zij deel aan de prestigieuze Biënnale Internationale de la Tapisserie te Lausanne. Als spectaculaire topper maakte ze het gigantische wandkleed voor de schouwburg in Sittard. Haar wandkleden werden steeds meer opengewerkt en Marijke verwerkte alle denkbare materialen tot magische en barbaarse objecten.

Niet alleen heeft zij met haar schilderijen, textielwerken en collages een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de kunst, ook heeft zij zich op maatschappelijk vlak sterk gemaakt voor de situatie van kunstenaars met name in Limburg. Ze was in 1983 een van de oprichters van het legendarische kunstenaarsinitiatief 'Het Bassin' te Maastricht.

Ridder in de orde van Oranje Nassau dd: 1995 officier(13/05/2007 <> 19/08/2007) Solo-expositie Stedelijk Museum Roermond
Vanaf 1990 heeft ze zich toegelegd op het maken van werk van en op papier. Opnieuw spelen structuren, materialen en kleuren de hoofdrol. Papier is haar altijd blijven boeien: 'Papier doet dingen, waarvan je niet weet wat de uitkomst is. Papier blijft verrassen en ik wil graag verrast worden'.
Bij de expositie verschijnt een DVD van Maurice Nijsten en een rijk geïllustreerd boek over Marijke Stultiens en haar kunst, uitgegeven door het Stedelijk Museum Roermond.

Websites: www.artindex.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.