kunstbus
Dit artikel is 10-03-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marinus Heijnes

Marinus Heijnes, ook wel Mari(n)us Heynes of Marius Heijnes, (Amsterdam 1888 - Kaag 1963), was een Nederlandse kunstschilder. Hij wordt beschouwd als een navolger van de Haagse School.

Marinus Heijnes volgde zijn kunstopleiding aan de Quellinusschool in Amsterdam. Na enige tijd in Zwitserland en Italië te hebben gewerkt, keerde hij naar Nederland terug. Hij heeft het grootste gedeelte van zijn leven in Kaag gewoond en gewerkt, waar hij in 1963 overleed.

In de jaren 1927-1929 woonde hij in Noordwijk, in 1931 korte tijd in Sassenheim. Heijnes werkte ook geregeld te Moergestel. Hij maakte enkele studiereizen naar de Rivièra en Bretagne. Hij was getrouwd en kreeg vier kinderen. Zijn zoon Theodoor Heynes (1920-1990) was ook kunstschilder.

Heijnes maakte aquarellen en werkte ook met olieverf. Hij heeft ook expressionistisch aandoende werken gemaakt waarmee hij klanken uitbeeldde. Deze werken ontvingen zowel lovende als afwijzende kritieken.

Heijnes schilderde veel in de buitenlucht op locatie. De schilderijen hebben regelmatig een Hollands waterlandschap als onderwerp. Deze waterlandschappen tonen vaak dotterbloemen, waterlelies en rietpluimen. Daarnaast schilderde hij de Brabantse heide, Amsterdamse grachtgezichten, Franse en Zweedse kustgezichten en (kinder)portretten. In de jaren veertig was hij lid van Kunst Zij Ons Doel uit Haarlem.

Bronnen en websites:
www.marinusheijnes.nl
www.metzemaekers.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 797.